Експлуатація кондиціонера в зимовий період: обігрів та охолодження при низьких температурах

Експлуатація кондиціонера в зимовий період: обігрів та охолодження при низьких температурах

Сучасні спліт-системи можна ефективно використовувати не тільки для порятунку від літньої спеки, а й для створення комфортного мікроклімату у квартирі взимку, якщо в цьому є необхідність. Однак, включаючи його в холодну пору року, слід враховувати ряд важливих нюансів - це дозволить забезпечити безпечну та надійну роботу системи.

Неправильне застосування спліт-систем в зимову пору року тягне за собою швидкий вихід обладнання з ладу. В першу чергу страждають дренажна система та компресор. З цієї причини потрібно дуже обережно та уважно виставляти робочі характеристики на пристрої.

Принцип роботи сучасних спліт-систем

Всі кліматичні пристрої працюють за одним принципом, що ґрунтується на властивості рідин виділяти тепло при конденсації та поглинати його при випаровуванні. Спочатку всі системи кондиціонування працювали тільки на охолодження, але сьогодні більшість з них оснащені ще й функцією обігріву.

Робота кондиціонера будується на функціонуванні замкнутої системи: компресор, конденсатор та випарник з'єднуються між собою трубками з міді, що утворюють холодильний контур. По цьому контуру безперервно рухається холодоагент, перетворюючись з газоподібного стану в рідкий та навпаки.

Принцип роботи спліт-системи

Принцип роботи спліт-системи

При роботі на охолодження фреон потрапляє спочатку в конденсатор, а потім у випарник, де він знову перетвориться в газ і поглинає тепло від повітря в приміщенні, після чого направляється в зовнішній блок, де і віддає енергію навколишньому середовищу.

При роботі на обігрів, завдяки спеціальному клапану, процес відбувається у зворотній послідовності - від випарника до конденсатора з переходом газу в рідкий стан.

Робота кондиціонера взимку в режимі обігріву

Тепер перейдемо до головного та з'ясуємо, чи можна запускати спліт-систему на обігрів приміщення, коли на вулиці значний «мінус».

При яких зовнішніх температурах можлива робота в режимі обігріву

Більшість сучасних кондиціонерів можуть працювати на обігрів тільки за умови, що температура за вікном не нижче -7°C ... -15°C. Більш точну інформацію по нижньому температурному порогу можна знайти в інструкції до пристрою. Якщо ж використовувати пристрій при дуже низьких показниках термометра, потужність обігріву буде значно меншою. Крім того, виникне загроза обмерзання дренажної системи та конденсатора, що неминуче приведе до ламання всієї спліт-системи.

Але в залежності від холодоагенту і типу компресора, деякі кондиціонери можуть працювати в режимі обігріву і при низьких температурах, наприклад, -15°C ... -30°C. Йдеться про передові моделі інверторних спліт-систем.

З яких причин кондиціонер не працює на обігрів

Якщо в пристрої передбачена можливість роботи на обігрів приміщення, але він не включається в цей режим, можливо стався злам компресора, дренажної системи або клапана, що забезпечує перемикання холодильного контуру на обігрів. Також є ймовірність витоку холодоагенту в місцях спайки трубок. У цьому випадку варто викликати майстра по ремонту кліматичного обладнання.

Ще одна популярна причина - температура за вікном нижче допустимого мінімуму, тому кондиціонер може лише незначно підвищити рівень тепла в кімнаті. Якщо ж прилад нормально працює, але повітря в приміщенні не нагрівається, то, можливо, варто просто трохи почекати - іноді системі потрібен додатковий час, щоб внутрішній блок прогрівся. Взимку це цілком нормальне явище.

Також допомогти розібратися в причинах несправності може дисплей внутрішнього блоку, який висвічує коди помилок в роботі спліт-системи. Якщо ж самостійно встановити та усунути проблему не виходить, краще звернутися до спеціалізованого сервісного центру.

Робота кондиціонера взимку в режимі охолодження

Охолодження приміщення за допомогою спліт-системи допустимо тільки за умови, що температура зовні не нижче +16°C або відповідає іншим допустимим значенням, зазначеним у керівництві з експлуатації обладнання. У всіх інших випадках включення кондиціонера з метою зниження температури в кімнаті заборонено і загрожує утворенням льоду та витоком води з внутрішнього блоку.

Утворення льоду на внутрішньому блоці

Утворення льоду на внутрішньому блоці

Якщо ж є необхідність підтримувати низьку температуру навіть в зимовий період, то краще встановити спеціальну систему, яка здатна працювати при широких показниках температурних значень. Ще один варіант - доопрацювати кондиціонер спеціальним зимовим комплектом, який надасть великі можливості по експлуатації пристрою в холодну пору.

Що таке зимовий комплект і для чого він потрібен

Зимовий комплект для кондиціонера - це набір спеціальних пристроїв, що забезпечують безпечну роботу кондиціонера при температурному діапазоні нижче заданого виробником. У нього входять картерний підігрів, дренажний підігрів, регулятор швидкості вентилятора. За допомогою цих приладів можна запобігти заледенінню дренажної системи, утворення криги на корпусі, загустіння масла та переохолодження фреону.

Принцип його роботи такий:

  • картерний нагрівач підігріває масло в компресорі, на який припадає основне навантаження при запуску;
  • прилад для обігріву дренажної системи як зсередини, так і зовні, дозволяє конденсату вільно виходити через дренажну трубку, перешкоджаючи утворенню крижаної пробки;
  • датчик температур вчасно фіксує їх зниження на вулиці та уповільнює роботу вентилятора на зовнішньому блоці пристрою, завдяки чому на ньому не утворюється крижана кірка.

Зимовий комплект встановлюється один раз і далі виконує свої функції автоматично - спрацьовує при похолоданні. Тепер інформацією про те, до якої температури можна включати кондиціонер, написаної в інструкції до пристрою можна знехтувати, адже зимовий комплект значно розширює його можливості - в середньому до позначки в -15°C, а при відсутності сильного вітру до -20°C. Температурний діапазон можна навіть ще збільшити, хоча зазвичай це економічно не виправдана міра.

Але використовуючи зимовий комплект, дуже важливо пам'ятати, що кондиціонери оснащені їм, можуть працювати лише на охолодження. Обігрів в цьому випадку можливий лише в межах температур, позначених в технічних характеристиках пристрою.

Які системи можуть працювати взимку в режимі обігріву

На сучасному ринку представлено обладнання, яке можна безпечно включати взимку в режим обігріву - навіть коли температура опускається до -15°C ... -30°C. Це спліт-системи інверторного типу. Від стандартних кондиціонерів їх відрізняє наявність інверторного компресора, який забезпечує регулювання продуктивності. Використання інверторного компресора з EVI-уприскуванням пара холодоагенту та ресивера дозволяє досягти стабільної роботи при дуже низьких температурах навколишнього середовища - у деяких моделей передбачена робота навіть при -30°C.

Готуємо кондиціонер до зими

В рамках підготовки пристрою до зимового сезону потрібно провести ряд профілактичних заходів.

Готуємо кондиціонер до зими

Необхідно просушити внутрішній блок від скупчення конденсату. Для цього кондиціонер треба спочатку включити на деякий час на охолодження, а потім на такий же період запустити на обігрів. Почистити вбудовані фільтри від пилу та бруду. Якщо дозволяють умови, встановити на зовнішній блок захисний козирок.

Якщо в приміщенні стоїть стандартний побутовий кондиціонер, то краще обмежитися включенням його в режимі обігріву лише в період міжсезоння - поки температура не опустилася нижче граничних значень, встановлених виробником.

Підіб'ємо підсумок

Кондиціонер може ефективно використовуватися в зимовий час, проте виключно в межах температур, заданих виробником. Зимовий комплект дозволить опустити нижню межу, але лише для роботи в режимі охолодження повітря. Обігрів для більшості побутових кондиціонерів можливий, але тільки при температурі зовні не нижче -7°C, тому не слід використовувати їх як основне джерело опалення. Якщо ж необхідно забезпечити роботу кондиціонера при дуже низькій температурі, краще придбати інверторну спліт-систему, хоч і коштує вона трохи дорожче.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний