Холодоагенти для кондиціонерів - які бувають та чим відрізняються

Сьогодні кондиціонер встановлений практично в кожному будинку, тому багато хто знає, що будь-який кондиціонер або будь-яке холодильне обладнання найчастіше працює на холодоагенті, яким виступає фреон або суміші інших газів, що мають спеціальні властивості. Холодоагент у кондиціонері призначений для охолодження повітряних потоків - саме завдяки йому і відбувається створення та підтримання оптимального температурного режиму в поміщенні. Тому, якщо відбудеться протікання холодоагенту, то вся система перестане функціонувати.

Навіщо потрібно знати, на якому холодоагенті працює кондиціонер? Це пов'язано не тільки з безпекою користувачів, але й з безпекою усієї екосистеми в цілому, оскільки багато видів холодоагентів вже не використовують у розвинених країнах і заборонені за Монреальським протоколом (набрав чинності 1 січня 1989 року) - вони руйнують озоновий шар планети та сприяють глобальному потеплінню.

У цій статті ми розглянемо, які холодоагенти для кондиціонерів існують, які з них вже вишли з використання і які є відносно безпечними.

Що таке фреон

У цьому випадку під фреоном мається на увазі будь-який холодоагент або хладон. Фреон відноситься до інертних хімічних сполук які не є вибухонебезпечними. Він може бути як у рідкому, так і у газоподібному стані. У кондиціонері фреон постійно змінює свій стан і переходить з рідкого до газоподібного.

Відповідно до Монреальського протоколу, до фреонів, що використовують у кондиціонерах, повинні застосовуватися три наступні вимоги:

  • холодоагент повинен бути екологічним і не руйнувати озоновий шар;
  • він має бути низької щільності та високої теплопровідності;
  • холодоагент не повинен бути вибухонебезпечним і має бути сумісним з матеріалами та речовинами, що використовують при виробництві та експлуатації кондиціонера.
Холодоагенти для кондиціонерів

Види фреону, що використовуються в кондиціонерах

Холодильний агент R-12 чи діфтордіхлорметан. Цей холодоагент активно використовувався у кліматичному обладнанні у 30-х роках минулого століття, проте після підписання Монреальського протоколу він був заборонений до використання через його руйнівні властивості озонового шару. Сьогодні він іноді продовжує зустрічатися в деяких кондиціонерах, але найчастіше це відбувається в країнах із розвиненою контрабандною мережею та пов'язаних з нелегальним постачанням холодоагентів.

Фреон R-22 або діфторхлорметан. Цей хладон використовувався одночасно із R-12, але R-22 більш екологічний ніж R-12. Проте, щоб перейти на нього зі старого холодоагенту, потрібно вносити істотні зміни до самої системи. Цей холодоагент був популярний дуже довгий час завдяки невисокій вартості та високим охолоджувальним властивостям, але варто відзначити, що він все ж таки згубно впливає на озоновий шар. Тому, згідно з Монреальським протоколом, багато країн або зовсім відмовилися від його використання, або зменшили процент обладнання, яке працює на даному виді холодоагенту. Зараз можна зустріти відносно невеликий відсоток кондиціонерів, що працюють на 22-му фреоні, частіше його все ж таки використовують для холодильних машин, холодильників побутового та професійного призначення.

Фреон R-422d розроблений як заміна R-22 - щоб замінити старий фреон на новий, потрібно тільки замінити фільтр. Цей фреон не заборонений, оскільки не руйнує озоновий шар, але все ж таки може бути виведений з обігу через його сильний вплив на процес глобального потепління.

Хладон R-290 використовується в промислових холодильних машинах, в промислових кондиціонерах та в холодильниках, які використовують й у побуті. Він не впливає на озоновий шар та потепління, але належить до групи речовин, що відрізняються підвищеною пожежонебезпечністю. Але завдяки своїм характеристикам – інертність, хімічна стабільність та оптимальна вартість – дуже популярний на ринку.

Холодоагент R-404a також використовують як альтернативу R22, але він не став популярним через його склад, до якого входять три холодоагенти – R-125, 134a та 143a. При витоку даний вид холодоагенту не підлягає дозаправленню - необхідно буде злити весь залишений фреон, і тільки потім заправляти кондиціонер знову. А це спричиняє додаткові витрати. 404-ий хладон широко не застосовується в побутових серіях кліматичного обладнання також через його негативний вплив на глобальне потепління.

Холодоагент R-407 також виступає як аналог 22-го фреону - найчастіше використовується для заміни старого фреону. При заміні фреону також знадобиться заміна масла. 407-ий фреон широко застосовувався у всіх типах кліматичного обладнання – у побутових лінійках, напівпромислових та промислових кондиціонерах. Його руйнівний коефіцієнт озонового шару дорівнює нулю, але все-таки він впливає на глобальне потепління. Через те, що цей вид фреону не є однокомпонентним, то при його витоку необхідно повністю зливати залишки й заправляти кондиціонер знову.

R-134a або тетрафторетан є однокомпонентною речовиною, завдяки чому під час витоку він підлягає частковому дозаправлянню. Цей вид холодоагенту також є заміною 22-му та 12-му хладонам. Хоча він не є вогненебезпечним і токсичним, слід пам'ятати, що за високої температури R-134a може утворювати фтороводень, який є небезпечним для людини. Однак, він широко використовується в автомобілях, побутових кліматичних системах, а також у теплових помпах та промислових кліматичних системах. Згідно з Монреальським протоколом R-134a заборонено у багатьох країнах.

Холодоагент R-1234 YF є безпечнішим аналогом 134-го фреону, але коштує значно дорожче. За своїми характеристиками він значно перевищує 134-й фреон – має менший коефіцієнт впливу на довкілля. Сьогодні він частіше використовується в автомобільному виробництві. Проте, найближчим часом, очікується збільшення частки продажів цього фреону та зниження його вартості, а також його активне застосування у кліматичному обладнанні побутового, промислового та напівпромислового призначення.

Холодоагент R-410a один із найбільш широко використовуваних хладонів у системах кондиціювання на сьогодні. До його складу не входить хлор, тому він не руйнує озоновий шар. Він підходить як для дозаправлення, так і для повного заправлення нового обладнання. Однак з урахуванням його багатокомпонентності, при витоку понад 50% необхідна його повна заміна. Варто відзначити, що при всіх високих характеристиках 410-го хладону, він все ж таки негативно впливає на глобальне потепління.

Фреон 32 - безпечніший аналог 410-го фреону. Його індекс загрози глобального потепління значно нижчий, тому використання даного виду холодоагенту є кращим. Крім цього 32-ий фреон відрізняється меншою в'язкістю, що дозволяє значно збільшити ефективність, що також значно знижує витрату фреону.

R600А або ізобутан активно використовується в холодильному устаткуванні, але в багатьох країнах заборонено використовувати в побутовій лінійці кондиціонерів через свою високу займистість. Однак завдяки низькій вартості та високій енергоефективності він стає дуже популярним.

Фреон 507a є альтернативою 404-го фреону. При необхідності можливе дозаправлення будь-яким із цих фреонів.

На цей час винайдено понад 65 видів холодильних агентів і всі вони тією чи іншою мірою застосовуються у промисловості та побуті.

Процес заправки кондиціонера холодоагентом

Найчастіші запитання про холодоагенти

Скільки необхідно холодоагенту для кондиціонера?

Щоб дізнатися точну кількість фреону, необхідно знати модель кондиціонера, вид фреону, а також довжину траси. Виробник завжди вказує приблизну кількість фреону на будь-якому кондиціонері, в цей розрахунок закладена заправка кондиціонера з урахуванням траси від 4 до 10 м. Якщо довжина траси перевищуватиме цей показник, то рекомендується в середньому додати до 30 грамів на кожний додатковий метр.

Як часто потрібно додатково заправляти кондиціонер?

Найчастіше кондиціонер вимагає швидкого дозаправляння, якщо він був встановлений неправильно та в системі спостерігається протікання, тому фреон може вийти з холодильного контуру. В іншому випадку кондиціонер прослужить довгі роки, перш ніж може знадобитися дозаправлення фреону. У будь-якому випадку необхідно завжди здійснювати сервісне обслуговування кондиціонера, і, у разі потреби, фахівці скажуть, коли потрібно дозаправити кліматичну систему.

Як самостійно можна зрозуміти, що відбувається витік фреону?

Це можна побачити з певних неполадок у кондиціонері:

  • Знижується ефективність роботи кондиціонера. Замість холодного повітря кондиціонер починає видувати тепле, навіть якщо користувач встановив низьку температуру.
  • Якщо внутрішній блок має дисплей, на ньому з'явиться відповідний код помилки.
  • Відбувається обмерзання випарника.

Як відбувається процес заправки кондиціонера фреоном?

Відразу зазначимо, що дозаправлення кондиціонера повинне проводитись фахівцем. Для того, щоб правильно заправити кондиціонер, потрібен цілий перелік спеціальних інструментів: вакуумна помпа, ваги, набір ключів, манометричний колектор, шланги й т.п.

Для початку необхідно знайти місце витоку фреону - для цього є цілий перелік способів, фахівець вибере найкращий. Далі відбувається визначення кількості фреону, що залишився у системі. Фахівець, виходячи з виду холодоагенту, буде вирішувати, чи спускати весь фреон або можна дозаправити кондиціонер. Дозаправлення відбувається з обов'язковим відстеженням тиску у всій системі.

Найголовніше – довірити цей процес професіоналам, інакше це може призвести до виходу кондиціонера з ладу.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний