Як отримати максимум від побутового кондиціонера: 8 корисних порад

Під час виснажливої ​​спеки кондиціонер стає справжнім рятівником. Він вдень і вночі стоїть на варті мікроклімату в домі, але як і будь-яка інша техніка, вимагає до себе деякої уваги, без якої він може швидко вийти з ладу або втратити свою ефективність. Щоб цього не сталося, ознайомтеся з нашими рекомендаціями, які допоможуть уникнути багатьох проблем.

1. Встановіть кондиціонер із запасом потужності

Перед покупкою кліматичної техніки необхідно визначитися з площею приміщення, яку потрібно охолоджувати. Наприклад, якщо ви хочете забезпечити комфортний мікроклімат у кімнаті площею 20 м2, відповідні для вас моделі повинні мати потужність не менше ніж 2 кВт. Але краще додати 20-30% про запас. Тоді для тієї ж кімнати можна буде розглядати моделі, розраховані на охолодження 25 м2. Їх енергоспоживання не сильно відрізнятиметься від менш потужних аналогів, зате сам кондиціонер зможе швидше охолодити кімнату. Продуктивність та енергоефективність кліматичної техніки залишиться оптимальною, а її термін служби збільшиться, оскільки компонентам системи не доведеться працювати на зношування.

2. Уважно підійдіть до місця встановлення

Зовнішній блок кондиціонера краще монтувати на північній стіні будинку, а внутрішній у затіненому куточку. Це важливо з кількох причин.

  • Ефективність. Кондиціонер, як і холодильник, працює за принципом теплової помпи. Якщо зовнішній блок буде розміщений в тіні, де повітря не так сильно прогрівається, працювати кондиціонеру стане значно простіше.
  • Естетична складова. Якщо внутрішній блок встановлений у місці попадання прямих сонячних променів, пластик, яким обшитий його корпус сильно нагрівається, але при включенні кондиціонера він досить швидко остигає. Різкий перепад температур може призвести до деяких косметичних дефектів, хоча така проблема є актуальною не для всіх моделей спліт-систем.

Якщо ви не маєте можливості встановити кондиціонер на північній стіні будинку, організуйте тінь самостійно. Для цього можна зробити невеликий навіс над зовнішнім блоком. Він захистить не тільки від спеки, а й від листя, дощу та снігу, недопалків та сміття, що можуть летіти з верхніх поверхів.

3. Відмовтеся від алюмінієвих магістралей

Попросіть майстра зі встановлення з'єднати зовнішній та внутрішній блок вашого кондиціонера мідними магістралями. І хоча вони обійдуться трохи дорожче, їхня довговічність і здатність протистояти електромеханічній корозії окуплять ці вкладення.

Алюмінієві трубки, які можуть використовуватися в процесі монтажу, є менш довговічними, а тому нерідко стають причиною виникнення протікання холодоагенту. Алюмінієві магістралі гірше набувають форми при обтисканні та розвальцьовуванні, а в місцях з'єднання трас часто утворюються мікротріщини, через які відбувається витік холодоагенту. У процесі експлуатації це може стати джерелом великих неприємностей. Якщо фреон випарується, та його кількість впаде до критичного значення, кондиціонер стане гірше охолоджувати повітря або зовсім перестане працювати.

4. Скоротіть кількість тепла, що надходить до кімнати

Чим гаряче повітря у приміщенні, тим важче кондиціонеру його охолодити. Це означає, що спліт-система довше працюватиме на межі своїх можливостей, оскільки досягти встановленої температури їй стане складніше. Такий стан речей не може позитивно позначитися на ефективності та довговічності кондиціонера. Допомогти техніці краще впоратися зі своїми завданнями можна за допомогою кількох простих кроків.

  • Не відкривайте навстіж вікна надвір під час роботи кондиціонера.
  • Затемніть приміщення за допомогою штор.
  • Використовуйте світловідбивні плівки або спеціальні віконні профілі.

Якщо у вашому будинку погана теплоізоляція, це також може негативно вплинути на роботу кондиціонера. Через дах або стіни влітку до приміщення надходитиме спекотне повітря, а взимку крижане. У результаті ні в пекучу спеку, ні в сильні морози домогтися комфортної температури не вийде. Щоб розв'язати цю проблему, доведеться зайнятися питанням якісної теплоізоляції приміщення.

5. Відмовтеся від турборежиму

Повертаючись додому в літню спеку, ви, звичайно ж, хочете якнайшвидше відчути рятівну прохолоду. Однак, змушуючи кондиціонер працювати на зношування, ви не зменшите час охолодження повітря, а ось для спліт-системи труднощів додасте. При активації турборежиму температура охолодження автоматично виставляється на мінімум, а значить навантаження на компресор значно збільшиться. Він молотитиме рівно до тих пір, поки не досягне заданих параметрів, і чим більша різниця між бажаною та вуличною температурою, тим складніше це буде зробити.

Щоб уберегти кондиціонер від перевантажень, не потрібно задавати дуже низьку температуру охолодження. Комфортних 23-24 градусів буде цілком достатньо. Крім того, самі виробники рекомендують завжди зберігати баланс між вуличною та кімнатною температурою. Різниця значень має перевищувати 7-10 градусів. Інакше виникає ризик перегріву системи. Ця проблема не стане критичною, але все-таки ускладнить роботу кліматичної техніки.

Щоб приходячи зі спеки та відразу потрапляти в комфортне прохолодне приміщення, скористайтеся функцією автозапуску за розкладом або придивіться до купівлі спліт-систем з можливістю віддаленого керування за допомогою Wi-Fi. Активувавши кондиціонер за годину до приходу, ви забезпечите у кімнаті приємну свіжість якраз до свого повернення.

6. Не встановлюйте швидкість обертання вентилятора на максимум

Те, з якою інтенсивністю працюють лопаті внутрішнього валу, майже не впливає рівень температури у приміщенні. Швидкість обертання вентилятора допомагає лише регулювати те, як швидко відбувається повітрообмін у внутрішньому блоці. Не рекомендується змушувати лопаті внутрішнього валу працювати на межі можливостей. Це призведе до підвищеного шуму і прискорить знос частин, що рухаються. Щоб остудити приміщення швидко та без невиправданих перевантажень, краще залишати запас швидкості обертання лопатей.

7. Не нехтуйте профілактичним обслуговуванням

Воно включає чистку зовнішнього і внутрішнього блоків. Проводити таку процедуру потрібно перед початком сезону активної експлуатації кондиціонера та після його завершення.

Профілактична чистка однаково потрібна як зовнішньому, і внутрішньому блоку. Перший схильний до забруднення вуличним пилом, тополиним пухом, насінням рослин, а другий страждає від бактерій, алергенів, частинок вовни свійських тварин. Якщо з чищенням внутрішнього блоку досить просто впоратися самому, для цього досить уважно вивчити інструкцію з експлуатації, щоб не намити нічого зайвого, то обслуговування зовнішнього блоку краще довірити майстру.

Не нехтуйте профілактичним обслуговуванням

8. Відключайте спліт-систему правильно

Під час роботи кліматичної техніки тиск у системі перебуває на максимальних значеннях. Тому різке висмикування кондиціонера з розетки може призвести до його виходу з ладу. Уникнути ламання допоможе правильна деактивація: спочатку з пульта або кнопки на внутрішньому блоці, а тільки після зупинки вентиляторів ― з розетки.

Підсумок

Забезпечити кліматичній техніці правильні умови експлуатації нескладно. Для цього достатньо дотримуватись ряду рекомендацій, про які ми розповіли. Їхнє виконання не забере багато часу та сил, але заощадить гроші на ремонті чи навіть на купівлі нового кондиціонера.

А допомогти у виборі кондиціонера при покупці, його монтажі та подальшому обслуговуванні, вам завжди допоможуть фахівці компанії «Ремонт оселі».



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний