Як правильно утилізувати кондиціонер

Як правильно утилізувати кондиціонер

Купуючи будь-яку річ, будь то кліматична техніка, одяг або будь-який інший предмет побуту, ми рідко замислюємося про те, що будемо з нею робити, коли вона прийде в непридатність. Більшість побутових предметів ми просто викидаємо, але існує досить об'ємний перелік продукції, яку за законом ми зобов'язані здати на утилізацію. Адже збереження навколишнього середовища залежить від того, наскільки цивілізовано утилізуються і переробляються відходи. Особливо відповідально слід підходити до питань утилізації таких предметів як батарейки, старі монітори, телевізори, холодильники та кондиціонери.

Для чого необхідна утилізація

Як і будь-яка складна техніка, кондиціонер складається з безлічі частин, в тому числі шкідливих для навколишнього середовища. Наприклад, багато моделей побутових спліт-систем дотепер виробляються на фреоні R22, який руйнує озоновий шар - його витік вкрай небажаний і може привести до згубних для навколишнього середовища наслідків. Тому, якщо кондиціонер став непридатним, то згідно із законом кожен покупець зобов'язаний здати товар на утилізацію.

Коли пора здавати кондиціонер на утилізацію

Сьогодні багато виробників кондиціонерів заявляють про тривалий термін їх експлуатації - до 20 і більше років. Тому хочеться вірити, що спліт-система прослужить довго. Однак в більшості випадків, навіть після закінчення терміну експлуатації, при правильному догляді та обслуговуванні кондиціонер ще може тривалий час безперебійно працювати. Тому термін служби, вказаний виробником, не є керівництвом до дії - списання кондиціонера. В цьому випадку варто орієнтуватися на більш конкретні показники, а саме:

  • кондиціонер зламаний і не підлягає ремонту;
  • кондиціонер працює, але погано справляється з основними функціями, наприклад, охолодження, вентиляція, осушення і т.д., і це не підлягає ремонту;
  • на ринку з'явилася нова вдосконалена модель на яку захотілося замінити стару спліт-систему, а старий кондиціонер став вже не потрібен.

Відзначимо, що своєчасна діагностика, якісний монтаж та сервісне обслуговування дозволять надовго відкласти питання про утилізацію зламаного обладнання. Тому при покупці найкраще довіряти установку фахівцям, у яких є всі ліцензії та укомплектований штат професійних інженерів і монтажників.

Чому не можна тримати зламаний кондиціонер в приміщенні

Іноді зустрічаються такі випадки, що кондиціонер зламався, ремонту не підлягає, але й сезон теж закінчився, попереду осінь і зима, кондиціонер буде не потрібен, і його залишають висіти до весни, щоб потім вирішити що з ним робити.

Відзначимо, що робити так категорично не можна. Спліт-система потребує регулярного обслуговування та чищення, якщо вчасно не провести необхідні роботи, то в обладнанні почнуть накопичуватися пил, бруд, шкідливі бактерії. Все це може призвести до спалахів алергічних реакцій, рецидивів астми у людей з хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, погіршення самопочуття навіть у цілком здорових людей, а особливо дітей та людей похилого віку. В таких випадках вкрай необхідно своєчасно звернутися в спеціалізовану компанію для передачі спліт-системи на утилізацію.

Чому не можна тримати зламаний кондиціонер в приміщенні

Як правильно здати кондиціонер на утилізацію

Для того, щоб здати побутову спліт-систему на утилізацію, необхідно звернутися у відповідну організацію, яка займається цим. Якщо кондиціонер стоїть на балансі організації, то перед утилізацією необхідно скласти акт про списання обладнання. Без цього документа надалі можуть виникнути складності при інвентаризації та звірки балансу. Будь-яка компанія, яка офіційно займається утилізацією, зможе підготувати всі необхідні документи для звітності.

Якщо кондиціонер належить підприємцю або юридичній особі, то обов'язковою умовою є проведення процедури списання спліт-системи та всіх її частин.

Нагадаємо, що самостійно розбирати кондиціонер на запчастини заборонено. Його необхідно здати цілим з усіма витратними матеріалами.

Як відбувається утилізація

Процес утилізації складається з декількох етапів:

  • демонтаж кондиціонера і його відправка на виробництво по переробці відходів;
  • розбір кондиціонера;
  • зняття фільтрів;
  • видалення фреону;
  • розбір кондиціонера на окремі складові та їх сортування в залежності від матеріалу - деякі частини спліт-системи можна використовувати як вторинну сировину (мідь, алюміній, гума, пластик);
  • знищення тих частин кондиціонера, які не підлягають переробці.

Категорично не рекомендується здійснювати процес демонтажу кондиціонера самостійно, особливо, якщо спліт-система встановлена ​​на верхніх поверхах будівлі. Краще довірити всі етапи процесу утилізації фахівцям.

Куди можна звернутися для утилізації спліт-системи

Як вже говорилося вище, утилізацією кондиціонерів можуть займатися тільки спеціалізовані організації, які мають ліцензію на здійснення діяльності з перероблення відходів. Здійснювати цю процедуру повинні люди, які мають допуск до процесу і пройшли курс з техніки безпеки. Ціни на утилізацію можуть варіюватися в невеликому діапазоні, в залежності від регіону, складності демонтажу обладнання та інших супутніх чинників. Список подібних організацій у вашому регіоні легко можна знайти за допомогою пошукової системи, наприклад, Google.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний