Котел на вугіллі у приватному будинку: як правильно топити

Ринок опалювального обладнання пропонує безліч варіантів, які відмінно підходять для опалювання заміських будинків. Опалювальні котли на твердому паливі користуються великою популярністю. Принцип роботи твердопаливного котла досить простий - тепло, вироблене в процесі горіння, гріє воду, яка циркулює по трубах та обігріває будинок. Знання пристрою та принципів роботи твердопаливного котла допоможе розібратися, як правильно його топити.

Кожен котел на вугіллі має два відсіки. Верхній - це сама топка, в яку закладаються тверді горючі матеріали. Вони за допомогою горіння перетворюються на теплову енергію. У нижню частину потрапляють шлак та зола, відходи, що утворюються в процесі згоряння вугілля. Між відсіками знаходиться решітка, яку виготовляють із високоміцного чавуну.

Принцип роботи за наявності автоматики

Без кисню процес горіння неможливий. Якщо є автоматика, повітря подається в топку за допомогою вентилятора. Чим більше кисню в топці, тим інтенсивніше відбувається процес горіння. Якщо подача повітря з якихось причин знижується, паливо горить погано. Тепло від нього виділяється у менших кількостях.

Програмує роботу котла датчик. За його допомогою відбувається регулювання температурного режиму. Коли температура досягає максимально допустимого показника, датчик спрацьовує та припиняє роботу вентилятора, завдяки чому уповільнюється швидкість згоряння палива. Як тільки температура знижується до максимально можливої, автоматика знову запускає вентилятор, подача кисню збільшується, активне горіння відновлюється.

Як правильно вибрати вугілля

Може здатися, що у роботі з твердопаливним котлом немає жодних складнощів, але це не зовсім так. Щоб точно знати, як правильно розпалювати такий котел, треба вміти розрізняти види палива, яке застосовується для забезпечення роботи всієї опалювальної системи. У складі вугілля, що є природним елементом, є як вуглець, так і негорючі включення. Елементи, які не можуть згоріти, перетворюються на золу та тверді сплави різного складу. Якість вугілля залежить від співвідношення горючих та негорючих матеріалів. Це співвідношення повністю визначається тривалістю та глибиною залягання вугілля у землі. Марка палива відповідає саме цим параметрам.

Вугілля, яке використовується для отримання теплової енергії в процесі його згоряння, ділиться на три категорії: антрацит, кам'яне вугілля та буре вугілля. Найякісніше вугілля з великою тепломісткістю – антрацит. Кам'яне вугілля за цим показником розташоване на другому місці. Що стосується бурого вугілля, то це матеріал із найнижчими характеристиками. Приймаючи рішення, яким вугіллям слід топити котел, треба окремо оцінити характеристики кожної марки з огляду на їх вартість.

Антрацит вважається найкращим матеріалом за всіма показниками. У нього висока тепловіддача, а час повного прогоряння становить близько 12 годин, що дає можливість робити закладку палива лише двічі на добу. Значення питомої тепломісткості антрациту – приблизно 9000 ккал/кг. У порівнянні з кам'яним вугіллям, цей показник вищий майже вдвічі, а буре вугілля ефективне менш ніж утричі. Враховуючи все це, зрозуміло, що антрацит – найкращий варіант палива, але й коштує він значно дорожче, ніж інші аналоги. Виходячи з цього, найчастіше вибирають середній за характеристиками матеріал – кам'яне вугілля.

Як правильно вибрати вугілля

Процес підготовки до розпалювання

Опалювальне обладнання, яке працює на вугіллі, має відповідати всім параметрам ефективності та безпеки. Перш ніж приступати до розпалювання, треба перевірити стан твердопаливного котла або печі.

При сезонному використанні печі, коли обладнання простоює тривалий час, можливе виникнення тріщин кладки. Вони можуть бути дуже невеликого розміру, що не завадить чадному газу вільно проникнути в приміщення, а це небезпечно для життя. Необхідно виявити всі тріщини та перед розпалюванням ретельно замазати глинопіщаною сумішшю.

Також треба уважно перевірити, щоб поряд з опалювальним обладнанням не було жодних предметів, здатних до займання. Внутрішні частини обладнання потрібно добре почистити. Потрібно звернути особливу увагу на топку. Протерти її сухим ганчір'ям від пилу, який при згорянні може виділяти неприємні запахи.

При розпалюванні вугілля не можна застосовувати горючі рідини (наприклад, бензин) та відходи (промаслені ганчірки). У приміщення, де знаходиться твердопаливний котел, не можна допускати дітей та тварин. Обладнання має бути під постійним наглядом.

Котел тривалого горіння на вугіллі в розрізі

Котел тривалого горіння на вугіллі в розрізі

Правильне розпалювання вугільних котлів

Починати треба з закладки в топку стандартного матеріалу для розпалювання – це згорнутий у джгут папір. Слідом укладають тонким шаром тріски. Зверху кладуть дрова невеликого розміру. Для гарного горіння дрова треба викласти у вигляді колодязя або збудувати з них пірамідку.

Після всіх приготувань підпалюють папір, зачиняють дверцята котла, а піддувало, навпаки, відчиняють. За допомогою піддувалу роблять своєрідне налаштування швидкості прогорання дров – чим більше подача кисню, тим інтенсивніше вони горять.

Коли дрова прогорять до стану золи, яка тліє, поверх укладають вугільний шар з невеликих шматочків вугілля товщиною близько 15 см. Важливо - при відкритих дверцятах верхнього відсіку піддувало повинно бути повністю закрито.

Коли перший шар вугілля прогорить, настає черга викласти наступний шар з великих шматків. Його товщина повинна бути не менше 60 см. Перед тим як поміщати в топку наступну партію палива, попередній шар треба трохи розворушити кочергою. Це робиться для збільшення руху потоків повітря та недопущення спікання вугілля в одну масу.

Якщо паливо низької якості, під час горіння воно може почати коксуватися. Щоб цього не сталося, у шар вугілля треба поміщати прошарки дров у невеликій кількості. Тоді котел зможе нормально розігрітися та видати максимальну тепловіддачу. Прошарок дров також потрібний для спрощення очищення котла після того, як все паливо прогорить.

Щоб розпалювання котла було здійснено без помилок, під час прогорання трісок та паперу має бути використана природна циркуляція повітря. Вона відбувається, коли зольник відкритий. При цьому добре прогрівається димар, а збільшення тяги настає поступово. Вмикання вентилятора та закриття зольника проводиться в момент, коли вугілля вже добре розгорілося, а димар прогрівся.

Технологія досить проста, порядок дій при постійному використанні твердопаливного котла запам'ятати буде нескладно, і надалі весь процес розпалювання відбуватиметься без непередбачених нюансів. А вибір марки вугілля можна зробити виходячи з переваг та фінансових можливостей.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний