Опалення будинків та квартир: як вибрати радіатори опалення

Бажаєте провести нову систему водяного опалення у приватному будинку чи вирішили замінити застарілі радіатори радянського зразка, але не можете визначитися із покупкою? У цій статті ми розглянемо найпопулярніші види сучасних батарей, їх особливості та основні технічні характеристики. Розповімо про реальні переваги та недоліки кожного типу, допоможемо визначитися з вибором залежно від різновиду обладнання.

На які характеристики необхідно звернути увагу

Тип опалення

У центрального опалення джерело тепла, від якого гаряча вода надходить у приміщення, знаходиться на відстані. При автономному типі опалення в багатоквартирному будинку або в приватному домогосподарстві встановлюється власне джерело тепла. Місцем установки зазвичай вибирається горищне або підвальне приміщення.

Центральне опалення вимагає одночасної подачі тепла до багатьох різновисотних теплообмінних точок, що вимагає створення в системі досить високого робочого тиску, зазвичай, понад 9 атмосфер. Необхідний тиск безпосередньо визначається висотою будинку чи поверховістю. Усі опалювальні прилади в такій системі підключені послідовно. Теплоносій, який в них використовується, характеризується підвищеною жорсткістю, найчастіше в його складі присутні активні хімічні добавки, що надають негативний вплив на метали багатьох видів. Саме тому, при виборі радіаторів опалення для квартир, висуваються підвищені вимоги. Вони повинні бути стійкими до утворення корозії, не схильні до впливу агресивного середовища, а їх з'єднання — витримувати можливі гідроудари.

До монтажу систем автономного теплопостачання вимоги є трохи нижчими. Кожен власник сам вибирає, який теплоносій використати. Найчастіше - це підготовлена ​​очищена вода, теплоносій на основі етилен- або пропіленгліколю. Склад таких речовин відрізняється низькою кислотністю, тому що в ньому відсутні шкідливі домішки. Тиск у межах 1,5-3 атмосфер дозволяє встановлювати батареї різних конструкцій.

Тепловіддача

Призначення радіаторів системи опалення – ефективно віддавати тепло. Тепловіддача визначається матеріалом батарей та їх конструктивним виконанням. Однією з технічних характеристик радіаторів є показник тепловіддачі. Чим він вищий, тим швидше прогріється приміщення.

Довговічність

Термін служби радіаторів визначається їх матеріалом. Довговічність сталевих радіаторів можна оцінити у 20 років, алюмінієвих у 25 років, а чавунних та біметалевих – від 30 років та довше. Для підвищення терміну служби необхідно також правильно провести монтаж системи та щорічно проводити технічне обслуговування. Тиск у системі має відповідати розрахунковому, а вода, що проганяється по системі, не перевищувати допустимої норми за кислотністю та вмістом домішок.

Опалення будинків та квартир: як вибрати радіатор опалення

Види радіаторів

Ми розглянемо найпопулярніші радіатори водяного опалення виконані з чавуну, алюмінію, біметалу та сталі.

Чавунні радіатори опалення

Чавунні радіатори складаються з кількох розбірних секцій. Кожна з них з'єднана з сусідньою за допомогою ніпеля з двостороннім трубним різьбленням. Щоб уникнути протікання, кожне з'єднання оснащене паронітовою або гумовою прокладкою. Гаряча вода в радіаторі рухається каналами, які можуть бути круглими або нагадувати еліпс.

Переваги чавунних радіаторів

Багато власників квартир віддають перевагу чавунним батареям, керуючись кількома факторами:

  • Такі радіатори не сприйнятливі до гідроудару, що дозволяє широко застосовувати їх у централізованому опаленні. Середній тиск, який вони здатні витримувати без ризику – від 6 до 9 атмосфер.
  • Можливість використання в системах із різним складом теплоносія. Стійкість до впливу агресивних хімічних середовищ у чавуну виводить ці прилади на перше місце серед радіаторів, виконаних з інших металів.
  • Тривалий термін експлуатації без втрати функціональних можливостей.
  • Прийнятна вартість. Зараз на піку популярності біметалеві батареї, але чавунні радіатори мають нижчу ціну. Вигода для домашнього бюджету є значною, якщо батареї будуть встановлені в багатьох кімнатах.

Недоліки чавунних радіаторів

  • Довгий час нагрівання у порівнянні зі сталлю та алюмінієм.
  • Невелика середня тепловіддача 1 секції - приблизно 110 Вт.
  • Значна вага секції – близько 5-6 кг.
  • Збільшений об'єм теплоносія — приблизно 0,9 л з розрахунку на 1 секцію.
Чавунні радіатори опалення

Чавунні радіатори опалення

Алюмінієві радіатори опалення

Серед великої різноманітності опалювальних приладів лідерами продажів залишаються радіатори з алюмінію. Довговічність, висока тепловіддача, естетичний зовнішній вигляд та помірна ціна зробили алюмінієві батареї найпоширенішим способом обігріву квартир та будинків з автономною системою опалення. Аналіз переваг алюмінієвих нагрівальних пристроїв не дає права засумніватися у їхній популярності.

Високий рівень тепловіддачі. Стандартна батарея обов'язково містить трубопровід, в якому циркулює теплоносій, і поверхню, яка нагрівається, для теплового обміну з навколишнім середовищем. При виготовленні радіаторів використовують сплави алюмінію та кремнію, які відрізняються високою теплопровідністю. Щоб уникнути протікання, кожне міжсекційне з'єднання комплектується силіконовими прокладками. Внутрішнє полімерне покриття захищає алюмінієвий корпус від передчасного розриву при робочому тиску до 15 атмосфер.

Обмін теплом відбувається шляхом випромінювання та конвекції. Для ефективного збільшення теплового потоку конструкція кожної секції має ребристу бічну поверхню. В асортименті більшості виробників представлені три стандартні типорозміри приладів з міжцентровою відстанню 200, 350 та 500 мм. Глибина секцій варіюється від 70 до 96 мм. Середнє значення тепловіддачі однієї секції алюмінієвих радіаторів висотою 500 мм становить 150-175 Вт. Докладніші характеристики залежать від бренду та моделі опалювального обладнання.

Економія – до 30% палива. Через невеликий внутрішній об'єм алюмінієва батарея швидко нагрівається, а потім швидко втрачає тепло. Завдяки таким властивостям при використанні таких радіаторів достатньо запустити опалювальний котел, щоб приміщення відразу почало прогріватись до комфортної температури. З приладами опалення цього виду передбачено регулювання об'єму подачі теплоносія через терморегулювальні пристрої для підтримки потрібної температури в приміщенні. Завдяки тепловій інерції алюмінієвого нагрівача, що використовується як тепловий датчик, сигнал за короткий час надходить на регулювальний клапан для управління витратою та економією палива.

Поєднання з інтер'єром. Завдяки малій вазі та невеликим розмірам, нагрівальне обладнання встановлюють на будь-яку основу, навіть із гіпсокартону. Алюміній легко обробляти, тому багато виробників експериментують з дизайном своєї продукції, а у користувача є можливість підібрати варіант до будь-якого інтер'єру. Крім того, можна підбирати кількість секцій та змінювати довжину конструкції - цим користуються у приміщеннях невеликих розмірів.

Правильне встановлення, як спосіб виключити корозію. Щоб збільшити термін експлуатації батарей з алюмінію, необхідно дотримуватись певних умов.

  • За своєю природою алюміній мало схильний до корозії, проте при контакті з міддю в рідкому середовищі відбувається електрохімічна реакція, що призводить до руйнівного процесу. Корозія під впливом електричного струму виникає тоді, коли є контакти з мідними деталями. Захищаються від цієї проблеми в системах опалення, виконаних відкритим способом, шляхом підключення пластикових труб. У закритих системах теплопостачання такі ситуації не трапляються, якщо використовуються якісні матеріали.
  • При експлуатації в системах централізованого опалення може виникнути реакція з теплоносієм, внаслідок якої з'являється корозія та газ. Для алюмінію небезпечне водне середовище з рівнем pH понад 7,5 одиниць. Для захисту встановлюють скидні клапани. Фахівці рекомендують у багатоквартирних будинках розміщувати анодовані моделі радіаторів, покриті оксидною плівкою.
  • Монтаж нагрівального приладу не допускає помилок. Такою помилкою може бути велике зусилля при вкручуванні з'єднувальних елементів. Згодом, під тиском, з'єднання почне протікати через негерметичність перетягнутого різьблення.
  • Під час монтажних робіт легко пошкодити радіатор, оскільки алюміній є м'яким металом і не витримує жодних механічних дій. Транспортування та монтаж таких приладів потребує обережного, дбайливого відношення.
Алюмінієві радіатори опалення

Алюмінієві радіатори опалення

Біметалеві радіатори опалення

Складаються зі сталевої труби та алюмінієвої оболонки. Завдяки такому рішенню виробники виключили недоліки звичайних алюмінієвих радіаторів, перетворивши їх на переваги. Завдяки хорошій теплопровідності алюмінію, тепло в приміщення передається без істотних втрат. При цьому внутрішній сердечник приладу має підвищену стійкість до руйнування під впливом агресивних середовищ.

  • Тепловіддача. Залежить від висоти секцій. Середнє значення даного параметра у моделей з міжцентровою відстанню 500 мм становить близько 170-190 Вт.
  • Робочий тиск. Залежно від моделі та виробника воно коливається від 16 до 35 атмосфер.
  • Міжосьова відстань. Біметалеві радіатори опалення випускаються з міжцентровою висотою 200, 350 та 500 мм.
  • Стандарт підведення. Для підключення використовують фітинги діаметром 1/2", 3/4" та 1". Звертаємо вашу увагу на те, що заводською збіркою деяких моделей передбачено встановлення додаткових заглушок та перехідників з лівостороннім типом різьблення.

Універсальний тип підключення дозволяє підводити труби до радіатора як з лівого, так і з правого боку.

Головний недолік біметалевих радіаторів – їх вартість. Однак цей мінус повною мірою компенсується безкомпромісною надійністю, безпекою та довговічністю експлуатації.

Біметалеві радіатори опалення

Біметалеві радіатори опалення

Сталеві радіатори опалення

Сталеві радіатори відрізняються відмінною тепловіддачею та тривалим терміном служби. Широкого поширення набули панельні та трубчасті види опалювальних приладів.

Радіатори панельного типу мають зовнішню монолітну конструкцію, що на вигляд нагадує пластину. Кожна з них складається з пари плоских штампованих профілів з вертикальними каналами для циркуляції теплоносія, з'єднаних роликовим зварюванням. З метою забезпечення високої тепловіддачі конструкцію доповнюють П-подібними ребрами. Наявність ребер забезпечує покращення конвекції у приладі.

Радіатори трубчастого типу складаються зі зварених між собою труб, що утворюють як корпус батареї, так і сердечник одночасно. Один із варіантів дизайну – аналог звичного чавунного радіатора з великою кількістю каналів для циркуляції теплоносія. У виробництві такі прилади складніші ніж панельні.

Характеристики обладнання

Щоб зрозуміти, чи варто вибирати саме сталевий радіатор, а також якій моделі надати перевагу, покупцеві необхідно знати про такі властивості приладів:

  • Максимальна робоча температура 110-120 °С.
  • Граничний робочий тиск для панельних радіаторів становить 6-10 атмосфер, а трубчастих – 8-15 атмосфер. У зв'язку з цим, обладнання зі сталі не підлягає використанню у системах, підключених до централізованого опалення – вони не витримають тиск.
  • Тепловіддача складає 1200-1800 Вт, залежно від характеристик моделі.
  • Товщина сталі, з якої виготовляється опалювальне обладнання, варіюється в діапазоні 1,15-1,25 мм. Зрозуміло, що чим товщі листи, тим надійніше прилад.
  • За розмірами панельні прилади можуть бути завширшки до 3 м та заввишки 20-90 см. У приладів трубчастого типу довжина майже необмежена, висота 19-300 см, а глибина становить не більше 22,5 см.

Устаткування може мати бічне чи нижнє підключення. У першому випадку має значення відстань між верхнім та нижнім колекторами. У панельних моделей воно може бути 50-70 см, а у трубчастих – 120-2930 мм.

До переваг таких радіаторів відносяться:

  • Високі показники тепловіддачі.
  • Мала вага та простий монтаж.
  • Конструкція стійка до ламання.
  • Тривалий термін експлуатації.
  • Естетичний зовнішній вигляд.

Недоліки: Обладнання чутливе до якості теплоносія і піддається корозії.

Сталеві радіатори не здатні витримати потужні гідроудари через особливості шовної конструкції. Через це такі прилади не можна використовувати в системах централізованого опалення з високими перепадами тиску. А для автономного опалення такий варіант більшість користувачів вважають за найкращий.

Сталеві радіатори опалення

Сталеві радіатори опалення

Як розрахувати теплову потужність радіатора

Для розрахунків фахівці використовують стандартну формулу: Q = (100×S)×R×K×U×T×H×W×G×X×Y×Z, де:

Q - потрібна теплова потужність.

S - загальна площа будівлі.

R - розташування житлових приміщень у будинку чи квартирі. Якщо вікна кімнати виходять на південну або західну сторони, кількість теплової енергії, що генерується сонячним випромінюванням, буде оптимальною. І тут коефіцієнту R надають одиничне значення (R=1,0). Для підтримки комфортного мікроклімату в кімнатах, що розташовані на східній та північній сторонах, необхідно збільшити це значення до 1,1. У населених пунктах, для кліматичних умов яких властиві часті сильні пориви вітру, коефіцієнт R для підвітряних сторін повинен бути збільшений приблизно на 20% (R=1,2).

K — кількість зовнішніх стінок у приміщенні. Наприклад, для приміщення з однією зовнішньою стіною коефіцієнт K дорівнюватиме одиниці, для кутової кімнати з двома зовнішніми стінами значення збільшується до 1,2.

U – рівень наявної теплоізоляції. Щоб отримати цю інформацію, власникам квартир достатньо надіслати відповідний запит до управляючої компанії. Для самостійної перевірки рівня теплоізоляції можна скористатися пірометром – спеціальним вимірювальним приладом для безконтактного визначення температури. Для стандартних стін, виконаних відповідно до кліматичних умов регіону, коефіцієнт U дорівнюватиме 1,0. За наявності додаткового шару теплоізоляційного матеріалу, значення коефіцієнта знижується до 0,85 одиниці. Якщо зовнішні стіни будівлі характеризуються малою стійкістю до впливу низьких температур, то U=1,27.

T – кліматична зона. Параметр визначається температурою довкілля, яка, своєю чергою, впливає на тепловіддачу приладів. Наприклад, якщо стовпчик термометра за вікном показує до -20 °С, то коефіцієнт T = 1,0, якщо показник нижче значення T збільшується, вище зменшується приблизно на 0,1-0,2 одиниці.

H – висота стель. Для квартир та будинків стандартного планування з висотою стель 2,7 м, значення H дорівнює одиниці. Чим більша висота, тим вище цей коефіцієнт.

W – утеплення стельової конструкції. Наприклад, якщо над кімнатою передбачено неопалювальне горище, то W=1,0, неопалюване, але утеплене — W=0,9, опалюване — W=0,8.

G – стан вікон у приміщенні. Однокамерні склопакети - G = 1,0, дво- або трикамерні - G = 0,85, скляні вікна у дерев'яній рамі старого зразка - G = 1,27.

X — габарити вікна стосовно загальної площі приміщення, що обігрівається. За стандарт береться X, коефіцієнт якого дорівнює від 0,2 до 0,3 одиниці. Чим більше вікна, тим він вищий. Наявність балконного блоку збільшує це значення ще на 30%.

Y – наявність чи відсутність конструктивних перешкод перед радіатором. Установка під підвіконням - Y = 1, на стіні без виступів та ніш - Y = 0,9, фронтального кожуха - 1,12, за наявності горизонтальних стінових виступів - 1,2, при всебічних перешкодах (горизонтальних та вертикальних) - 1,2. За наявності щільних штор фахівці рекомендують додатково збільшити коефіцієнт приблизно на 5%.

Z – ефективність підключення радіаторних приладів опалення. Діагональне (стандартне) підключення до загального ланцюга — Z=1,0, бічне підключення — Z=1,03, нижнє підключення — Z=1,13.

Як вибрати радіатор по типу системи опалення

Вибір радіатора для системи опалення визначається видом приміщення його встановлення та типом системи опалення, до якої він підключатиметься. Теплопостачання може бути центральним, автономним чи індивідуальним (різновид автономного).

Більшість багатоквартирних будівель під'єднано до централізованої системи опалення. В цьому випадку всі батареї послідовно включені одна за одною, від кімнати до кімнати, від квартири до квартири, зверху вниз. У такому інженерному рішенні не виключені гідроудари (різкі перепади тиску теплоносія в системі) при включенні помпи перекачування теплоносія. Особливого контролю над параметрами води теж немає - у ній накопичуються шкідливі домішки, жорсткість здатна перевищувати межі допустимої, і батареї можуть почати іржавіти, виділяючи у воду продукти окислення.

Найменш критичні до показників води біметалеві та чавунні батареї - в централізованих системах саме подібні конструкції рекомендовані до встановлення. Робочий тиск в системі опалення багатоповерхового будинку зазвичай утримується в межах до 9 барів, але при можливому відступі від технічних умов воно може виявитися меншим. Одна з характеристик радіаторів – опресувальний тиск - радіатори для системи необхідно купувати з певним запасом за цим показником.

При обпресуванні або перевірці герметичності, в системі штучно імітується гідравлічний удар – створюється підвищений тиск, якого ніколи не буде під час експлуатації системи. Цей перевірковий тиск вибирається зазвичай вдвічі вище робочого. Опресувальним тиском називається максимальний тиск, який здатні витримати радіатори.

У приватних будинках монтуються автономні системи опалення. У цих системах теплоносій циркулює по колу і власник домогосподарства здатний проконтролювати його параметри. До вибору батарей при такій системі, пред'являються менш суворі вимоги, ніж при централізованому опаленні, оскільки стрибки тиску менш ймовірні та вони не настільки суворі, та й робочий тиск невисокий. Для автономних систем цілком придатні сталеві та алюмінієві батареї. За бажанням або потреби, звичайно, можна поставити й чавунні або біметалеві батареї.

Опалення будинків та квартир: як вибрати радіатор опалення

Популярні бренди

На ринку теплового обладнання представлений великий вибір продукції різних виробників - недосвідченому покупцеві недовго й розгубитися. Останніми роками підвищений попит у покупців має продукція наступних брендів:

Сан Тех Рай, Україна. Радіаторний завод Сан Тех Рай є провідним українським виробником алюмінієвих, біметалевих та сталевих панельних радіаторів власних торгових марок Mirado, Diva, Elegance, San Teh Rai, Summer, Ekvator, Terra Teknik, Rens, Ovi Therm. На кожному етапі виробництва суворо дотримуються технічних нормативів, що діють на територіях України та ЄС, а також виконується контроль якості продукції, що гарантує випуск надійних радіаторів опалення з високими споживчими параметрами.

Kermi, Німеччина. Компанія існує на ринку понад 60 років та не припиняє дивувати користувачів новаторськими рішеннями у сфері сучасного опалення. Заснована спочатку як ремісниче підприємство, компанія Kermi сьогодні є одним із провідних постачальників опалювальної техніки й душових рішень в Європі.

Purmo, Фінляндія. Виробник повноцінних рішень для опалення, охолодження та вентиляції. Purmo - назва невеличкого містечка в центрально-західній частині Фінляндії. В кінці 50-тих років минулого століття фірма Purmo-Produkt придбала невелику фабрику радіаторів. Це був початок виробництва перших панельних радіаторів під маркою Purmo, створених спеціально для використання у суворих кліматичних умовах північної Скандинавії.

Royal Thermo, Італія. У 2013 році ТМ Royal Thermo вийшла на український ринок, здивувавши споживачів незвичайним дизайном та ефективною роботою. На цей час Royal Thermo найбільша компанія повного циклу в Європі з виробництва алюмінієвих та біметалевих радіаторів опалення. Потужність складає понад 14 мільйонів секцій на рік.

Kalde, Туреччина. Історія бренду Kalde розпочалася у 1977 році. Більшість виробництва компанії знаходиться в Стамбулі. Торгова марка славиться не тільки надійністю та тривалою експлуатацією реалізованої продукції, але й екологічною безпекою. Бренд постійно проводить дослідження нових технологій та експериментує з ними для підбору матеріалів, нешкідливих як для людей, так і для природи.

RÖDA, Німеччина. Історія бренду RÖDA бере свій початок у 1982 році, коли молодий інженер Ольбак Хольгер, німець шведського походження, відкрив у Дортмунді конструкторське бюро RÖDA GmbH (Röda — шведською "червоний"). На сьогодні асортимент продукції RÖDA включає газові, електричні та твердопаливні котли, бойлери, проточні водонагрівачі, сталеві, алюмінієві та біметалеві радіатори. Продукція RÖDA експортується до країн Європи, Азії та СНД. Європейська якість за доступними цінами дозволила завоювати довіру мільйонів споживачів.

Global, Італія. Виробництво секційних батарей опалення Global ґрунтується на методі лиття металу під тиском. Як сировину на заводі використовують алюміній високої міцності ЕN АВ 46100. Цей вид алюмінієвого сплаву широко застосовують в авіаційній та автомобільній промисловості. Конструкція біметалевих радіаторів відрізняється від алюмінієвих аналогів тим, що внутрішні канали в них виготовлені з корозійностійкої сталі.

Korado, Чехія. Провідний світовий виробник сталевих опалювальних приладів. Основною виробничою програмою є випуск панельних опалювальних приладів RADIK, трубчастих опалювальних приладів KORALUX, дизайнерських опалювальних приладів KORATHERM та повного асортименту конвекторів.

Опалення будинків та квартир: як вибрати радіатор опалення

Як визначити потрібний розмір радіатора

Розмір батареї залежатиме від того, яка потрібна потужність обігріву опалювального приміщення. Також слід врахувати, що при встановленні радіатора під вікном необхідно врахувати деякі виміри:

  • Верхній край батареї повинен відстояти від підвіконня на відстані не більше одного метра.
  • Нижній край радіатора має підійматися над підлогою на висоту понад 0,6 метра.
  • Ширина батареї стосовно вікна перебуває у співвідношенні 6-7 до 10.

Невеликі вузькі радіатори встановлені під вікном не здатні створювати "теплову завісу". До низьких опалювальних елементів відносяться батареї заввишки 30-45 см. Зазвичай їх встановлюють під підвіконням, якщо вікно знаходиться практично на всю стіну. Зрозуміло, дані моделі радіаторів будуть поступатися за своєю функціональністю моделям великих розмірів, і тому доведеться компенсувати це збільшенням кількості радіаторів. Перевага низьких радіаторів у тому, що вони мають здатність більш рівномірного обігріву приміщень.

Якщо технічні характеристики батареї вже відомі, можливо підібрати відповідну модель радіатора з необхідним числом секцій. У разі відсутності відповідної моделі, краще зупинити свій вибір на опалювальних елементах з більшою потужністю.

Висновок: який радіатор вибрати

Для центрального міського опалення потрібні прилади, здатні витримати високий тиск та гідроудари. Вироби повинні бути виконані із міцного металевого сплаву та стійкі до підвищеної кислотності. Найдовговічніші за таких умов — біметалеві радіатори.

Для автономного опалення з низьким тиском підійдуть будь-які радіатори. Для економії оптимальним рішенням будуть класичні батареї з алюмінію. Для заміського житла із системою опалення на основі антифризу, рекомендуємо віддавати перевагу на користь сталевих моделей або біметалу. Якщо опалення непостійне (газове, електричне), а періодичне (дрова, вугілля), краще використовувати масивні чавунні радіатори, які довго тримають тепло.

За здатністю тепловіддачі від гарячого теплоносія до приміщення найкращі показники у панельних радіаторів. Вони нагрівають приміщення вже за нормальної температури теплоносія (води чи антифризу) 45—50°С. Такі прилади мають і найбільший рівень тепловіддачі.

А допомогти у виборі потрібних радіаторів при покупці, їх монтажі та подальшому обслуговуванні, вам завжди допоможуть фахівці компанії «Ремонт оселі».



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний