Система опалення у приватному будинку: схема з газовим котлом

Виконуючи проєктування заміського будинку, слід зважити на те, що необхідно закласти відразу кілька інженерних конструкцій. Тільки так господарям будівлі буде комфортно перебувати у ньому. І найгостріше питання, яке хвилює всіх - безперебійна робота опалювальної системи.

У міських умовах процес обігріву житла виконується одним із зазначених способів – автономним або центральним. Найчастіше в заміських будинках вдається встановити лише перший варіант. В такому випадку потрібно вибрати оптимальний спосіб обігріву. Найбільш поширений варіант – застосування газу.

Щоб розібратися з основними характеристиками котлів, слід запитати у фахівців. На цей час асортимент опалювальних приладів на ринку досить широкий. Від правильного розподілу у будівлі тепла залежатиме ще й конструктивне навантаження. Грамотний вибір дозволить запобігти виникненню плісняви, вогкості, грибка. Який варіант кращий? Той, який стоїть прийнятно та монтується швидко, а працює ефективно.

Вид опалення можна вибрати спираючись на такі нюанси:

  • Витрати на ремонт та обслуговування.
  • Доступність палива (безперебійність постачання, ціна).
  • Витрати на встановлення системи (матеріали, роботу майстрів, устаткування).

В основному для приватного сектору вибирають водяне опалення. На це є низка суттєвих причин:

  • Конструкція відрізняється надійністю. Процес нагрівання максимально простий: вода досягає потрібної температури, йде в труби й циркулює по замкнутому контуру. Після віддачі тепла вона повертається.
  • Встановлення обійдеться недорого. Монтаж інших систем вимагатиме значних витрат.
  • Вода є екологічним теплоносієм. З її допомогою можна поступово обігріти будь-яке житло. Показники інших теплоносіїв значно гірші.

З мінусів слід виділити:

  • Вимкнення опалення в зимовий період збільшує ризик виникнення ламання. Вода може замерзнути, розширитися, і пошкодивши тим самим труби.
  • Теплова інерція. Після активації водяного опалення результату буде видно не відразу. У повітряного опалення він настає швидше.
  • Досить великі витрати на встановлення.
  • Необхідність у догляді. Слід періодично перевіряти металеві елементи системи - чи не з'явилася іржа, а також всі інші деталі.
  • Санітарно-гігієнічні вимоги. Доторкнувшись до батареї, людина не повинна одержати опік. Не повинно бути різких стрибків і коливань температури.

Встановлення водяної системи опалення потребує ув'язування всіх будівельних елементів. До неї включається обладнання, трубопроводи, нагрівальні прилади тощо. Готове рішення має відповідати планувальним та архітектурним нормам, забезпечувати збереження будівлі протягом усього часу його використання.

Водяне опалення в приватному будинку

Водяне опалення в приватному будинку

Ключові компоненти системи

Перед тим, як почати виконувати роботи, складається проєкт системи опалення. При складанні схеми в облік приймається географічне місце розташування будови, її габарити. На основі цих даних підбираються наступні компоненти.

Теплогенератор

Різновид системи опалення визначається паливом, яке було обрано.

Виходячи з його виду виділяються:

  • Комбіновані поєднання. Найбільш відома варіація - тверде або рідке паливо та газ.
  • Газові. Отримувати даний ресурс можна у будь-який зручний спосіб - зі свого сховища або вибрати централізований метод.
  • На твердому палеві. Як сировина можуть виступати пелети (гранули деревини), вугілля, торф тощо.
  • Дизельні.
  • Електричні. Застосовуються котли на ТЕНах (електронагрівальних приладах у вигляді трубки), електролізні, індукційні.
  • Універсальні. У конструкції є низка топок, призначених для різного виду палива.

Теплогенератори активно застосовуються у промисловості та у побуті, але для обігріву не дуже великих будівель.

Труби

Монтаж у будівлі опалення, що працює на газі, передбачає застосування кількох різновидів труб:

  • Металопластикові. Труби виконані з декількох шарів, що відрізняються довговічністю та надійністю. Установка здійснюється із застосуванням фітингів.
  • Пластикові. Відмінно переносять низькі температури, не бояться виникнення іржі, не шумлять. З великими температурами вони справляються погано - мають високий коефіцієнт теплового розширення.
  • Стальні. Бувають звичайними, нержавіючими або оцинкованими. З'єднуються механічним способом або за допомогою зварювання. Але, якщо в них заледеніє вода, може вийти розрив.
  • Мідні. Пластичні, мають значну теплопровідність. Недоліки - висока ціна, схильність до електрохімічної корозії.

Розширювальний бак

Теплове розширення води є суттєвим. Якщо воду нагріти до 90°C, її обсяг збільшиться приблизно на 4%. Для негерметичної системи зазначений факт не має значення. Але якщо система закрита, може виникнути пошкодження обладнання. Для компенсації тиску у трубах, в них встановлюють гідроакумулятор, так званий розширювальний бак.

Він виглядає як герметичний балон, виготовлений зі сталі або нержавіючої сталі. У ньому є 2 відсіки між якими розташована гнучка мембрана. Вона поділяє стиснутий під тиском газ та гарячий теплоносій.

Радіатори

Виробники пропонують батареї, призначені для різних систем обігріву. Вони відрізняються за кількістю секцій та матеріалом - біметал, сталь і т.п.

Вирізняються різні типи радіаторів:

  • Панельні. Цілісно штамповані, з профільованими нагрівальними панелями та конвекційними елементами. Від них залежить потужність одержуваного тепла.
  • Тепла підлога.
  • Вертикальні, наприклад, сушка для рушників.
  • Поділені на секції. Старі радіатори із чавуну, трубчасті теплообмінники, виготовлені зі сталі.
  • Конвектори.

Додаткові елементи, прилади

Над будь-яким водяним опаленням потрібний контроль. Здійснювати його вийде за допомогою:

  • Запобіжних, запірних, запірно-регулюючих, балансувальних клапанів.
  • Манометрів (спеціальні прилади для виміру).
Котельня в приватному будинку

Котельня в приватному будинку

Популярні методики опалення газом

Газ вважається недорогим способом обігріву. Газ до будівлі підводиться двома основними способами - автономним чи централізованим. Який вибрати залежить від вас.

Магістральний газ

Зазначений спосіб екологічніший, але й у нього є недоліки. Прокладають труби переважно під землею, вони служать довше, але їх монтаж обходиться дорожче. Щоб погодити підключення, доведеться підготувати пакет документів. На остаточну вартість робіт впливає віддаленість газопроводу. Висока ціна та затягування термінів виконання замовлення призводять до того, що постає питання про пошук іншого способу газифікації.

Газгольдер

Так називається резервуар для зберігання газу. Якщо газопроводу немає, слід поставити газгольдер. Він підійде під будь-який тип котла, а принцип роботи нагадує «величезну запальничку». У Європі зазвичай встановлюють автономне опалення будинку. У цьому випадку немає потреби тягнути гілку. Якщо вибрати резервуар правильно, з урахуванням витрати газу господарем, поповнювати його доведеться лише кілька разів на рік.

Газгольдер

Газгольдер – резервуар циліндричної форми, призначений для зберігання зрідженого газу. Газгольдер можна встановлювати як на землі, так і закопувати.

Плюси та мінуси опалення газом

Застосування газу має ряд переваг:

  • Незалежність. Якщо обрано газгольдер, залежати від комунальників не доведеться.
  • Екологічність. Паливо знаходиться в газгольдері, продукти горіння виходять за допомогою димаря - неприємний запах не з'являється, видаляти золу нема потреби.
  • Габарити котла невеликі. Поставити його можна у будь-якому приміщенні. Окрема кімната не потрібна (тільки для зберігання солярки, дров чи вугілля).
  • Безпека. Автоматика дозволяє не спостерігати за процесом постійно. Спеціальні датчики роблять це за господарів. Останнім залишиться лише відрегулювати температуру.
  • Ціна. Газ більш вигідний через оптимальне співвідношення ККД та вартості, якщо порівняти з іншими типами пального.
  • Економічність. Котли можуть обігрівати значні за розміром приміщення. Двоконтурне обладнання ще й подає гарячу воду.

З негативних характеристик слід зазначити:

  • Узгодження. Необхідність узгодження робіт з монтажу котельного обладнання з відповідними службами. Тобто доведеться складати проєкт, укладати договір, збирати необхідні папери.
  • Джерело електричного живлення. Багатьом системам потрібна електрична енергія. При відключенні електрики система не працюватиме.
  • Тиск. Якщо зміниться тиск газу, котел може зламатися. Існують варіанти, яким не страшні стрибки тиску, але й коштують вони дорожче.

Схеми розведення для будинку

Схема розведення опалення підбирається під конкретне планування будинку. Вона може бути однотрубною і двотрубною, як горизонтальною, так і вертикальною. Схема розведення залежить ще і від типу котла: одноконтурний підходить лише для опалення, двоконтурний додатково ще й нагріває воду.

Однотрубна

Однотрубна схема системи опалення передбачає одну трубу, що подає теплоносій, від якої вже робляться відводи до кожного опалювального приладу. У кожному приладі теплоносій віддає частину тепла. Теплоносій доходить до останніх радіаторів з великою втратою теплової енергії, тому в таких системах необхідно передбачати перемички, а на віддалених опалювальних приладах збільшувати кількість секцій.

Однотрубна горизонтальна схема системи опалення

Однотрубна горизонтальна схема системи опалення

Двотрубні схеми розведення можуть бути розділені на такі види:

Попутна

Попутна схема є універсальною двотрубною схемою розведення. Гарячий трубопровід прокладається по периметру всієї будівлі й до нього послідовно підключаються радіатори, а закінчується вона на останньому по ходу руху радіаторі. Зворотна труба починається з першого радіатора, до неї попутно підключаються решта радіаторів, після чого теплоносій повертається в котел.

Попутна горизонтальна схема системи опалення

Попутна горизонтальна схема системи опалення

Тупикова

Тупикова схема складається з двох або декількох гілок, приблизно однакових по довжині та потужності підключених радіаторів. У такій схемі можна застосувати тонші труби, через те, що довжина гілок не дуже велика і вона обмежена за кількістю радіаторів. Подача у кожній гілці прокладається до останнього радіатора. Паралельно їй проводиться й зворотна труба до котла або до стояка на кожному поверсі.

Тупикова горизонтальна схема системи опалення

Тупикова горизонтальна схема системи опалення

Променева (колекторна)

Колекторна схема – один із різновидів двотрубної системи опалення. При такому підключенні радіатори або конвектори не залежать один від одного, що полегшує їх ремонт чи обслуговування. Променева розводка дозволяє контролювати температуру опалення у різних приміщеннях. Як правило, променеві опалювальні системи монтуються у великих за площею приватних будинках, двоповерхових котеджах та багаторівневих будинках.

Променева схема системи опалення

Променева схема системи опалення

Принципові схеми опалення газом

Для заміського будинку опалення газом стане ідеальним рішенням. Його підключення здійснюється за 2-ма важливими схемами.

З природною циркуляцією

Такі системи звуться гравітаційні або самопливні. Суперперевага самопливної схеми — не потрібна електрика для руху рідини. Крім того, як правило, робота системи стабільна та безвідмовна.

Їхній принцип роботи базується на фізичних характеристиках носія тепла. Відомо, що щільність нагрітої води менша, ніж холодної. Виходить, що тиск зворотного потоку охолодженої рідини, яка пройшла через трубу, витісняє гарячу воду з котла. Вона підіймається по стояку опалення, проникаючи в батареї та горизонтальні труби.

Для правильної роботи системи, щоб вода не застоювалася, котел необхідно розташовувати якнайнижче - ідеально для цієї мети підійде підвал. А встановлення труб здійснюється з ухилом 3-5°.

Переваги цієї схеми такі:

  • Практичність – термін служби без виконання капітального ремонту становить до 30 років.
  • Незалежність – електроенергія для схеми з газовим котлом не потрібна.
  • Тиша – схему не входять прилади, які можуть створювати шум.

З мінусів виділяються:

  • Потрібен великий діаметр труб та фітингів для зменшення гідравлічного опору.
  • Як правило, застосовуються сталеві труби, що забезпечують цей найбільший внутрішній діаметр. Вони іржавіють і складні в монтажі.
  • Котел встановлюється в підвалі, щоб бути нижче радіаторів, чим і створюється натиск від різниці температур.
  • Наявність безлічі товстих труб, які повинні мати певну початкову і кінцеву висотні позначки, може зіпсувати інтер'єр.
  • Обмеження довжини контуру. Для роботи системи його довжина має бути менше ніж 30 м. Таке може бути втілене тільки в невеликих будинках.
  • Необхідність обслуговування. Конструкції самопливного типу періодично слід промивати, оскільки можуть засмічуватися.

З примусовою циркуляцією

У цій схемі є водяні помпи. Саме вони змушують воду рухатись. Застосування схем опалення не обмежується. Можливі як нижній, так і верхній розлив теплоносія. Схема може бути дво- та однотрубною. Щоб не робити нахил трубопроводу, монтаж помпи виконують перед котлом.

Відмінна риса вказаної схеми – потрібне електроживлення на весь опалювальний період. Головний мінус – можливість завітрювання (зазвичай воно спостерігається на початку опалювального сезону).

Комбінована система

До неї включаються два попередні типи з деякими особливостями:

  • Встановлення металевих труб відбувається з ухилом.
  • Підключення помпи виконується із застосуванням байпасу – спеціальної обвідної труби.

Якщо в електричній мережі з'являються перебої, будинок починає обігріватися з допомогою природної циркуляції. У разі, якщо будівлю потрібно обігріти швидко, активується помпа.

Особливості вибору газових котлів

Принцип функціонування газових котлів відрізняється простотою: у процесі спалювання газу виділяється енергія. Вона акумулюється за допомогою води, а потім нагріває кімнати.

Щоб зрозуміти, наскільки вигідна та чи інша модель обладнання, слід здійснити її оцінку.

Визначальний чинник – потужність. Саме від неї залежатиме робота усієї системи. Щоб розрахувати потрібну потужність, слід взяти до уваги габарити житла, кількість вікон, висоту, ширину тощо. Щоб система служила довго, у котла повинен бути певний запас потужності.

Від зазначеної характеристики залежить:

  • Економічність. Вона залежить від ККД котла. У сучасних моделей вона дорівнює 95%.
  • Різновид пальника. Може бути закритий або відкритий. Від цього залежить, як видалятимуться продукти згоряння (примусово чи природним чином).
  • Оснащеність. Програматор, який йде разом із котлом, може заощадити вам до 25% витрат на опалення. Підвищити безпеку можна, використовуючи датчики контролю тяги, полум'я (якщо полум'я згасне, газ буде перекритий автоматично), датчик блокування котла (якщо відключився газ).
  • Контури. Залежить від вибору господарів, чи котел буде тільки обігрівати або ще й гріти воду.
  • Місце монтажу. Від цього параметра залежить, як буде розташований прилад (на підлозі або стіні для економії місця).

Вибираючи потрібне обладнання, слід дотримуватись таких правил:

  • визначити необхідну потужність, зважаючи на площу будівлі (зазвичай витрата на 10 м2 дорівнює 1 кВт);
  • якщо є збої в подачі електроенергії, варто віддати перевагу обладнанню з механічною автоматикою - у результаті ви отримаєте не найсучаснішу, але надійну модель, на яку можна покластися у будь-якій ситуації;
  • якщо потрібно двоконтурний котел (здатний ще й гріти воду), варто вибрати варіант, щоб запас потужності становить понад 25%;
  • якщо проблем з електроенергією не спостерігається, можна купити апарат із примусовою циркуляцією та електронною автоматикою.

Як купити хороший газовий котел?

Газовий котел допомагає організувати повноцінну систему опалення та гарячого водопостачання у приватному будинку. Газові опалювальні котли класифікуються за принципом дії.

Конвекційні моделі – це традиційні агрегати із простою конструкцією. Нагрівання відбувається за рахунок тепла, що утворюється при спалюванні газу. Головні плюси цього типу обладнання – доступна ціна та широкий модельний ряд, до якого входять одноконтурні та двоконтурні газові котли з відкритою або закритою камерою згоряння з підлоговою або настінною установкою. Мінусом вважається невисокий коефіцієнт корисної дії, який рідко перевищує значення 92%.

Конденсаційні газові котли працюють не лише на теплі, а й на енергії пари. Здійснюється це завдяки встановленню додаткового теплообмінника, на якому утворюється конденсат із димових газів. Такий принцип роботи збільшує ККД до максимальних параметрів. Але обладнання цього класу має свої мінуси: вартість, що перевищує конвекційні аналоги в 1,5-2 рази, і складність утилізації конденсату. Пропозицій на ринку також обмежено, а модельний ряд звужений до агрегатів із закритою камерою настінного або підлогового типу.

Багато покупців цілеспрямовано шукають газові котли економкласу, орієнтуючись насамперед на ціни. Відбираючи моделі, дивитись потрібно не лише на вартість, а й враховувати їхні технічні можливості, функціонал, відгуки власників та популярність фірми. Також важливо врахувати, чи є у наявності супутнє обладнання та запчастини.

Такий підхід дозволить:

  • бути впевненим, що запасні частини до нього будуть постійно в наявності;
  • бути впевненим у тому, що не буде проблем із гарантійним обслуговуванням;
  • отримувати поради майстрів не тільки при здійсненні покупки, а й у процесі встановлення та застосування системи.

Здебільшого люди роблять вибір на користь газового котла через те, що він економніший, що дозволяє суттєво економити на комунальних платежах. Варіанти з іншим пальним обходяться значно дорожче, і як правило й тепла вони дають менше.

Сучасні газові котли не потребують постійного контролю. Достатньо приєднати їх до балона або труби й вони функціонуватимуть доки надходить газ. Ще один плюс – це можливість працювати не тільки на метані, а й на пропані, що є актуальним для дач та будинків, розташованих на відстані від центральної магістралі.

Як купити хороший газовий котел?

Порядок встановлення системи опалення газом у заміському будинку

Алгоритм дій виглядає так:

  • спочатку складається та затверджується проєкт, підписується контракт з компанією, що буде здійснювати монтаж;
  • купується спеціальне обладнання (вибрати модель можна на власний розсуд);
  • ставиться газгольдер, або здійснюється підключення до лінії;
  • ставиться та підключається котел та інше обладнання;
  • виконується перший запуск, проводяться потрібні перевірки.

Газове опалення у приватному будинку є сучасним способом забезпечення комфорту. Встановлення автономного опалення позбавить вас раптових "профілактичних робіт" та виникнення аварій на лінії. Саме тому все більше людей віддають перевагу автономному опаленню. А допомогти у виборі потрібного обладнання при покупці, його монтажі та подальшому обслуговуванні, вам завжди допоможуть фахівці компанії «Ремонт оселі».



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний