Як вибрати опалення для приватного будинку?

Як вибрати опалення для приватного будинку?

У сучасної системи опалення приватного будинку існує безліч варіантів виконання, кожен з яких має свої особливості, переваги та недоліки. Залежно від технічних особливостей, Ваших побажань та бюджету, ми зможемо допомогти Вам вибрати та реалізувати оптимальний тип опалення, що ідеально підходить саме під Ваші потреби. Ми розповімо Вам, як вибрати ресурс, за допомогою якого буде опалюватися будинок, та познайомимо з особливостями вибору опалення за допомогою теплої підлоги чи радіаторів.

Один з головних параметрів, з яких починається вибір опалення - вибір необхідної потужності опалювального обладнання. Приблизно його можна визначити як 0,1 кВт на кожен м2 будинку. Таким чином, на будинок площею 200 м2 знадобиться система опалення приблизно потужністю у 20 кВт. Остаточні значення необхідної потужності опалення можуть відрізнятися від цих усереднених параметрів. А при необхідності додаткової організації гарячого водопостачання в будинку або недостатнього утеплення, можуть бути збільшені на 20-30%.

Як вибрати ресурс для опалення

Як вибрати ресурс для опалення

Щоб вибрати ресурс, який буде використовуватися для котла опалення, найпростіше відштовхуватися від наявності проведених на ділянку комунікацій.

Опалення природним газом

Найпростіше організувати економічне опалення будинку саме за допомогою природного газу, який подається на територію ділянки по магістральному трубопроводу. При наявності газової магістралі досить вибрати та встановити газовий котел і необхідну для його роботи обв'язку, під'єднавши встановлену таким чином котельню до радіаторів опалення або теплої підлоги. Таке опалення не вимагає від мешканців будинку ніяких зусиль, крім періодичного чищення котла від гару та замовлення профілактичного обслуговування системи.

Особливості: при установці газового котла потужністю понад 30 кВт необхідно організувати спеціальне приміщення для монтажу обладнання - котельню.

Переваги: відносно невисока ціна природного газу дозволяє досить економно опалювати будинок і отримувати гарячу воду. Цю економію можна примножити, якщо вибрати для установки сучасний конденсаційний котел, що відрізняється підвищеним ККД.

Недоліки: при виборі такого типу опалення, для дотримання всіх вимог безпеки, необхідно організувати якісну систему димовидалення (для відводу продуктів горіння газу) і вентиляції, додатково оснастити котел датчиками та газоаналізаторами.

Опалення скрапленим газом

Якщо до Вашого дому не проведена магістраль зі зрідженим газом або її поява поки тільки планується, можна вибрати опалення будинку за допомогою зрідженого газу зі спеціальних резервуарів - балонів або газгольдера. Балони, в залежності від їх обсягу, необхідно періодично міняти, викликаючи представників служби доставлення газу або самостійно організовуючи їх доставку на заправку. Місткість газгольдера (великого резервуара для газу, призначеного для монтажу в землю на ділянці) можна вибрати таким чином, щоб заправляти його потрібно було раз або два в сезон.

Особливості: якщо до будинку планується підведення магістралі, можна вибрати котел зі змінною пальником, який можна буде переналаштувати на використання магістрального газу замість зрідженого. Для того, щоб опалення Вашого будинку працювало ефективно, необхідно стежити за якістю використовуваного газу.

Переваги: за допомогою зрідженого газу можна організувати економічну систему опалення тих будинків, до яких не проведено магістральний газ.

Недоліки: необхідна періодична закупівля та організація доставки зрідженого газу. При виборі такого варіанту необхідна організація димоходу, вентиляції та системи безпеки, що відповідає за блокування роботи котла в разі витоку газу.

Опалення будинку електрикою

Встановити систему опалення будинку за допомогою електрики не проблема при підключенні до центральної енергомережі. Якщо кількості кВт електрики досить для одночасної роботи котла, всіх побутових приладів та освітлення в будинку, можна вибрати електрику в якості ресурсу опалення.

Особливості: для того, щоб виключити ризики перевантаження електромережі, перед тим як вибрати електричний котел, слід ретельно розрахувати енергоспоживання всіх інших приладів і системи освітлення.

Переваги: такий тип опалення - найпростіший та екологічний. Електричний котел не потребує встановлення димоходу і вентиляції, проведення робіт з очищення котла, працює практично безшумно і може бути встановлений в будь-якому приміщенні.

Недоліки: щомісячна вартість опалення будинку електрикою буде прямо залежати від тарифів, встановлених місцевими органами управління.

Опалення твердим паливом

Якщо з яких-небудь причин неможливо організувати опалення будинку газом або електрикою, можна встановити котел який працює на твердому паливі. Котли на твердому паливі вимагають постійної участі мешканців будинку в процесі опалення, перетворюючи їх у «кочегарів». Залежно від типу і марки твердопаливних котлів закладати в них паливо треба від разу в 2-3 години, до рази на добу.

Особливості: такий тип опалення вимагає спеціально обладнаного місця зберігання твердого палива, що дозволяють підтримувати певну температуру і вологість при зберіганні.

Недоліки: котли на твердому паливі вимагають постійної участі мешканців будинку в процесі опалення, перетворюючи їх у «кочегарів». Твердопаливні котли вимагають регулярного очищення від побічних продуктів згоряння, потрібно постійно стежити за станом системи димовидалення та вентиляції. Витрати на якісне тверде паливо можуть бути наближені за ціною до аналогічного опалення будинку електрикою.

Переваги: таке опалення рекомендується вибрати при розташуванні будинку на віддалі від газових магістралей та ліній електропередач або при доступі до недорогого та якісного палива.

Що вибрати - радіатори або теплу підлогу?

В системі опалення приватного будинку котел відповідає за нагрівання рідкого теплоносія, який після нагрівання подається по трубах до радіаторів опалення або системі теплої підлоги.

Переваги опалення радіаторами:

  • Установка радіаторів опалення трохи дешевше, ніж встановлення опалення за допомогою теплої підлоги.
  • Радіатори можна встановлювати в тих місцях, де розташувати теплу підлогу немає фізичної можливості (на сходах, у вузьких коридорах і т.п.)
  • При опаленні радіаторами на підлогу можна укладати килими чи килимові покриття.
Опалення радіаторами

Переваги опалення теплою підлогою:

  • Опалення теплою підлогою дозволяє прогрівати приміщення більш рівномірно.
  • Нагрів теплої підлоги, на відміну від радіаторів, не призводить до згоряння пилу, дозволяючи створювати комфортний клімат навіть для людей з алергією та дітей.
  • О теплу підлогу неможливо обпектися.
  • Тепла підлога відмінно підійде для укладання під плитку, керамограніт, натуральний лінолеум або спеціальний ламінат.
Опалення теплою підлогою

Комбіноване опалення радіаторами та теплою підлогою

Один з найпопулярніших способів опалення будинку зараз є спільне використання радіаторів та теплої підлоги. Як правило, тепла підлога вибирається для опалення на першому поверсі будинку. Її використання дозволяє прогрівати підлогу, запобігаючи проникнення холоду від землі через фундамент. Тепла водяна підлога відмінно підходить під укладання плитки або керамограніту, які, як правило, вибирають в якості фінішного покриття для кухні, коридору та вітальні, розташованих переважно якраз на першому поверсі.

На другому поверсі зазвичай встановлюються радіатори, що забезпечують можливість укладання в спальні або дитячої м'яких килимових покриттів чи килимів.

Комбіноване опалення радіаторами та теплою підлогою

Що необхідно для вибору опалення?

Для того, щоб вибрати той тип та вид опалення, який забезпечить Ваш будинок теплом і комфортом на довгі роки, буде економно витрачати ресурси та відповідати всім сучасним стандартам екологічності та безпеки, необхідно провести попередній розрахунок системи.

Для нього знадобляться такі дані:

  • інформація про площу, кількість поверхів, товщину перекриттів та утеплення (по стінах і покрівлі);
  • дані про планування будинку, кількість і розташування вікон та дверей, точок введення та виведення води (передбачуване розташування сантехніки, кухонного миття і т.п.);
  • можливість підключення до мереж магістрального газу, інформація про доступну кількість електрики (кВт), потреба в гарячій воді (максимальна кількість мешканців, які одночасно або один за одним будуть користуватися ванними кімнатами).

Якщо будь-які параметри будинку невідомі, наш фахівець зможе уточнити всі відсутні моменти вже на місці, здійснивши виїзд на Ваш об'єкт.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний