Вентиляція у приватному будинку - яка буває та для чого потрібна

Вентиляція – це обмін повітря у межах квартири, приватного будинку, громадських чи промислових будівель. Система вентиляції для приватного будинку або будь-якого іншого приміщення націлена на дотримання санітарно-гігієнічних норм та вимог, які пред'являються до якості та характеристик повітря. Вентиляція забезпечує постійну циркуляцію повітря для підтримки оптимального мікроклімату та для безпечного перебування у приміщенні людей. Простими словами вентиляція потрібна для того, щоб у приміщення завжди надходило свіже повітря ззовні.

Чи потрібна у приватному будинку вентиляція?

Питання необхідності організації вентиляції у приватному будинку актуальне навіть у сучасних реаліях. Звичайно, всі ми пам'ятаємо старі будинки, в яких начебто і вентиляції ніякої не було, а мікроклімат був відмінний. Як правило, такі будинки будувалися з дерева та були обладнані пічним опаленням. Саме піч свого часу виконувала роль не тільки джерела тепла, а й сприяла циркуляції повітря.

Вентиляція в приватному будинку потрібна і важлива, її можна зробити своїми руками, якщо проєкт будинку нескладний, а будова не більше одного поверху. В інших випадках роботу з проєктування краще довірити професіоналам, які розроблять схему вентиляції у приватному будинку відповідно до чинних будівельних норм та правил. Саме вентиляція грає одну з важливих ролей у формуванні та підтримці оптимального мікроклімату всередині приміщень приватного будинку.

Повітря всередині приміщення повинно мати певні показники:

  • свіжості повітря;
  • вологості;
  • температурного режиму;
  • чистоті.

Для контролю та регулювання даних характеристик повітря усередині приватного житлового будинку, необхідно влаштовувати вентиляційні системи. Слід зауважити, що розробка та проєктування вентиляційної системи треба робити індивідуально для кожного житлового будинку, виходячи з параметрів та характеристик будови.

Існують такі цілі та завдання, з якими має справлятися вентиляційна система:

  • надходження у приміщення приватного будинку свіжого вуличного повітря;
  • виведення з приміщень на вулицю повітря з підвищеним вмістом вуглекислого газу.

Крім вищезгаданих завдань вентиляція має такі побічні ефекти, як:

  • Захист деревини від плісняви ​​та гнилі. Вентиляція дозволяє вивести зайву вологу із приміщення назовні, що запобігає зволоженню дерев'яних конструкцій. Підвищений вміст вологи у дереві сприяє його біологічному ураженню.
  • Безпека. Система вентиляції виводить різні шкідливі речовини з приміщень житлового будинку - гази від опалювальних пристроїв, речовини, що виділяються меблями та оздоблювальними матеріалами.
  • Вентиляція сприяє виведенню разом із повітрям частинок пилу, що знижує ймовірність розвитку колоній пилового кліща.
  • Зниження ймовірності утворення конденсату. Сучасні приватні житлові будинки оснащуються, як правило, пластиковими герметичними вікнами. За відсутності нормальної вентиляції вікна можуть запітніти. Надмірна волога також сприяє появі цвілі. Як правило, цвіль найчастіше виникає у ванній кімнаті, санвузлі та на віконних укосах.
  • Вентиляція підвального простору дозволить знизити та звести нанівець надходження вологи в житлові приміщення будинку знизу.

Таким чином, вентиляція у приватному будинку – обов'язкова умова його нормальної експлуатації та комфортних умов проживання.

Яким нормам має відповідати вентиляція?

Як і до будь-якої іншої системи та конструкції в об'єкті капітального будівництва, до системи вентиляції висуваються певні вимоги. Вентиляція має забезпечувати чітко встановлені норми санітарно-гігієнічного стану повітря всередині приміщень.

Параметри, що пред'являються до вентиляції в приватному будинку, відповідно до будівельних норм та правил:

  • Обсяг подачі свіжого повітря у приміщенні для однієї людини.
  • Норми подання. Цей параметр обмежує мінімальну кількість подачі повітря до приміщень різного призначення - житлова кімната, санвузол, ванна, кухня.
  • Кратність повітрообміну. Ця величина розраховується, як співвідношення кількість повітря, що надходить за годину до обсягу приміщення. Простими словами величина показує скільки разів на годину відбувається оновлення повітря у приміщенні.

Кожен параметр розраховується індивідуально у процесі розробки проєкту вентиляції приватного будинку. Усі розрахунки мають проводитися відповідно до чинних будівельних норм та правил.

Види вентиляції у приватному будинку

Перш ніж зрозуміти, яка вентиляція буде правильною для конкретного будинку, необхідно розібратися з різновидами систем. Вентиляція у приватному будинку може бути природна, примусова (штучна) чи змішана.

Природна вентиляція функціонує внаслідок самостійної циркуляції у приміщенні холодних та теплих повітряних мас. Холодне повітря надходить у приміщення з вулиці та витісняє нагріті повітряні маси, які, піднімаючись, виводяться назовні.

Природна вентиляція має ряд переваг:

  • Автономність. Для функціонування вентиляції не потрібне підключення до електромережі.
  • Надійність. У природній вентиляції просто нема чому ламатися і виходити з ладу. При нормальному експлуатаційному стані та своєчасному очищенні, вентиляція здатна працювати в штатному режимі постійно.
  • Економія. Природна вентиляція не потребує додаткових витрат на встановлення обладнання чи електроенергію.
  • Відсутність шуму.
Природна вентиляція

Природна вентиляція

Природна вентиляція має низку вагомих недоліків:

  • Необхідність притоку повітря. У сучасних будинках скління виконане з пластикових герметичних вікон, які в закритому стані не пропускають повітря. Для функціонування природної вентиляції необхідний монтаж аераційних клапанів у віконну раму або припливних клапанів у стіну будинку. В іншому випадку вентиляція не працюватиме.
  • Залежність від зовнішніх факторів. Природна вентиляція – слабка система. Для ефективності роботи такої вентиляції важливі багато параметрів об'єкта та навколишнього середовища: поверховість, сезонність, наявність вітру тощо. Також природна вентиляція далеко не завжди здатна забезпечити необхідний рівень та частоту повітрообміну в приміщеннях житлового будинку.
  • Високі тепловтрати. У холодну пору року через вентиляцію втрачається велика кількість тепла, що спричиняє підвищені витрати на опалення приватного будинку.
  • Не здатність функціонувати у теплу пору року. Природна вентиляція працює від різниці температур повітря за вікном та внутрішньої. Влітку температура повітря практично однакова, що впливає на ефективність його циркуляції.

Штучна вентиляція передбачає примусове переміщення повітряних мас усередині приміщення. Перевагами такої вентиляційної системи є:

  • Незалежність. Штучна вентиляція не залежить від поверховості, погодних умов та сезонності.
  • Налаштування. Можливість завдання та регулювання параметрів та вимог до якості повітря.

Серед недоліків штучної вентиляції можна виділити:

  • Залежність джерел енергії. Така вентиляція не працює без електрики через наявність у схемі енергоспоживаючих пристроїв.
  • Вартість. Штучна вентиляція технічно складніша за природну. Монтаж штучної вентиляції у приватному будинку передбачає встановлення та підключення до мережі різного обладнання.
  • Техобслуговування. Штучну вентиляцію рекомендується регулярно перевіряти та проводити технічне обслуговування устаткування, що входить до складу системи.
Штучна вентиляція

Штучна вентиляція

Змішана вентиляція являє собою систему, що включає принципи природної та штучної систем. При змішаній вентиляції пристрої примусового виведення повітряних мас встановлюють у приміщеннях з підвищеними вимогами до повітрообміну (кухні, санвузли, ванні кімнати), вентиляція житлових приміщень та кімнат відбувається природним шляхом.

Залежно від принципу роботи вентиляція буває:

  • Припливна. Основна роль припливної вентиляції у приватному будинку – подача вуличного повітря до приміщень. Ефективність надходження повітряних мас через припливну вентиляцію сильно залежить від сезонності та погодних умов. Штучна припливна вентиляція може мати додаткові опції з очищення повітря від пилу, а також нагрівання до рівня кімнатної температури.
  • Витяжна. Витяжна вентиляція у приватному будинку призначена для виведення повітряних мас із приміщення на вулицю. При невеликих вимогах до повітрообміну, витяжна вентиляція може бути природного типу. Для приміщень з необхідністю високого рівня повітрообміну, на витяжну вентиляцію встановлюють додаткове обладнання для примусового виведення повітря.
  • Припливно-витяжна. Припливно-витяжна вентиляція для приватного будинку є одночасним розміщенням відразу двох систем. Перша забезпечує приміщення всередині будинку свіжим вуличним повітрям, друга - виводить повітряні маси за межі будинку.
  • Повітряне опалення. Така система забезпечує підмішування вуличного повітря в процесі циркуляції повітряних мас усередині будинку. Виведення відпрацьованого повітря проводиться через допоміжні та технічні приміщення у приватному будинку. На сьогодні ця система найбільш поширена при обладнанні так званих розумних будинків. "Повітряне опалення" дозволяє економити на теплі в приватному будинку, ефективно справляючись з повітрообміном.

Вентиляційні системи у приватних будинках забезпечать комфортне перебування людини усередині приміщень. Задаючись питанням про те, як правильно зробити вентиляцію в приватному будинку, необхідно враховувати всі перераховані вище особливості. Не варто пропускати найважливіший етап у пристрої вентиляції – розрахунок та проєктування системи вентиляції. Саме цей етап дозволить правильно організувати повітрообмін у житловому будинку.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний