Фітинги в трубопроводах: для чого потрібні та як використовуються

Фітинг - це сполучна деталь, яку застосовують при складанні різних трубопроводів. Вона може мати різьблення на зовнішній і внутрішній гранях або зовсім без неї. Перевага різьбових фітингів, це можливість легко розібрати систему для промивання окремих елементів. Приварені чи приклеєні деталі роз'єднати буде складніше. За допомогою фітингів можна швидко поєднувати в систему різні ділянки труби, забезпечуючи при цьому необхідну герметичність.

Призначення фітингів

Сама назва арматури вказує на її призначення - слово "fitting" перекладається з англійської як "збирати" або "монтувати". Фітинги призначені для швидкого та надійного з'єднання деталей. У цьому полягає основна їх функція. Крім основної, фітинги також здатні вирішувати низку додаткових завдань:

  • Ефективне сполучення труб із різними діаметрами для забезпечення необхідної прохідності.
  • Зміна напряму трубопроводу для огинання перешкод або напряму потоку у потрібну сторону.
  • Підключення до основної магістралі додаткового обладнання типу регулюючої або запірної арматури, датчиків, вимірювачів, а також місткостей для зберігання газів чи рідин.
  • Створення складної розгалуженої системи труб для подачі рідини або газу на всі потрібні точки.

Перехідники цього типу використовуються скрізь, де застосовують трубопровідні магістралі. Це стосується систем холодного чи гарячого водопостачання, опалення, газопостачання й т.п.

Мідні фітинги

Мідні фітинги

Класифікація фітингів

Фітинги класифікують відразу за декількома параметрами, на які важливо звертати увагу при виборі. Поширеною вважається класифікація за матеріалом та методом монтажу. Однак почати розгляд деталей краще з розподілу на конкретні класи за призначенням.

По призначенню

За своїм призначенням усі фітинги поділяються на такі категорії:

  • Трійники. Конструкції із трьома патрубками для підключення трьох повноцінних труб. Застосовуються для збирання складних розгалужених трубопроводів.
  • Відводи. Сюди відносять куточки та коліна, що змінюють напрямок магістралі й подають газ чи рідину, під конкретним кутом. Цей кут становить від 30 до 180 градусів, але найпоширенішими та найпростішими вважаються прямокутні фітинги. Відводи застосовують для огинання перешкод та напрямки потоку у потрібну сторону.
  • Заглушки. Виконують функцію пробки. Забезпечують надійне блокування потоку в кінці магістралі. Такі моделі є дуже корисними на етапі монтажу трубопроводу, коли потрібно перевіряти конкретні лінії. За замовчуванням монтуються в труби, до яких підключатиметься сантехніка. Заглушки можуть мати зовнішнє або внутрішнє різьблення, а також випускаються без різьблення для паяння або приварювання. Кожен пристрій розрахований на певний тиск, перевищувати який не можна.
  • Перехідники. Деталі для зручного переходу з одного діаметра труби на інший. Застосовуються для з'єднання металевих та пластикових елементів. Це широка група, куди входять різні деталі для з'єднання трубопроводів чи додаткової арматури.
  • Штуцери. Покликані з'єднувати жорсткі профілі труб із гнучкими гумовими шлангами. Застосовуються для з'єднання трубопровідних мереж з різним обладнанням та місткостями, а також потрібні при роботі з садовими поливальними системами.
  • Муфти. Фітинги для прямого з'єднання труб з однаковим діаметром. Переважно мають внутрішнє різьблення. Але є рішення і з зовнішнім різьбленням - вони виконують ту ж саму функцію.
Сталеві фітинги

Сталеві фітинги

За матеріалом

Для виготовлення фітингів застосовують такі матеріали:

  • Мідь. М'який метал, з якого виготовляються трійники та муфти. Різьблення на мідь не наноситься.
  • Латунь. Більш міцний металевий сплав, на якому може бути нарізане різьблення. Стійкий до гідравлічних ударів, відрізняється пластичністю та довговічністю. Без граничних навантажень деталь із латуні без проблем прослужить кілька десятиліть. Матеріал покривається хромом або нікелем, щоб запобігти потемнінню.
  • Бронза. Властивості матеріалу подібні до латуні, проте вироби будуть дорожчими.
  • Сталь. Традиційний варіант для більшості трубопровідної арматури. Для захисту від іржі матеріал покривається цинком, нікелем чи хромом.
  • Полімерні матеріали. Пластикові фітинги чутливі до перепаду температур і не можуть використовуватися в опалювальних системах.

Іноді зустрічаються комбіновані рішення, створені із застосуванням різних матеріалів. Зокрема, популярний варіант пластикової арматури з металевим різьбленням, що забезпечує необхідну міцність з'єднання при невеликій вазі. Найбільш популярними є фітинги з оцинкованого металу. Вони відносно недорогі, мають значний ресурс і досить універсальні.

За методом з'єднання

За способом монтажу всі фітинги можна поділити на роз'ємні та нероз'ємні. Однак для чіткішого уявлення про методи з'єднання, розглянемо категорії докладніше.

Фітинги бувають:

  • Різьбові. Мають зовнішнє або внутрішнє різьблення, за допомогою якого реалізується з'єднання з трубами та різною арматурою. Такі з'єднання легко демонтувати, що спрощує ремонт та обслуговування вузлів. Для забезпечення герметичності під час монтажу використовується спеціальна паста або лляні волокна.
  • Зварювальні. Створюють нероз'ємні з'єднання, що застосовують у надійних трубопроводах без необхідності обслуговування. Для монтажу використовують стикове зварювання елементів за контуром.
  • Спаювані. Елементи з розміщеним усередині дротом, який при нагріванні забезпечує міцне з'єднання деталей. Використовуються в мережах водопостачання та опалення.
  • Обтискні. Моделі з обтискним кільцем, що притискає арматуру до труби, завжди монтуються з ущільнювачами, що гарантують герметичність з'єднання.
  • Прес-фітінг. Незнімні фіксатори для пластикових або металопластикових труб. Для встановлення потрібні спеціальні прес-кліщі.

До окремої категорії заносять фітинги з додатковими елементами для фіксації. Зубчасті кільця допомагають щільно з'єднати кріплення із трубою. Затягуються за допомогою спеціалізованого ключа.

Полімерні фітинги

Полімерні фітинги

Правила вибору фітингів

Щоб з'єднувальний елемент міг служити довго та без проблем, необхідно уважно підійти до процесу підбору деталей. При виборі слід враховувати такі фактори:

  • матеріал труб, які з'єднуватимуться за допомогою елемента;
  • діаметр трубопроводу;
  • особливості конкретної магістральної системи (довжина, кількість розгалужень, тиск й т.п.);
  • характеристики речовини, що проходить по трубах (для агресивних середовищ необхідні спеціальні захищені фітинги).

Для води, газу, нафти, хімікатів тощо підбираються конкретні сполучні елементи, здатні без проблем витримувати вплив середовища, що перекачується. Для стиснених газів та агресивних хімікатів обов'язково потрібні спеціальні системи, що мають відповідний рівень захисту.

Щоб поєднати однакові труби, потрібно купити пряму муфту. Поєднання елементів різного перерізу передбачає використання відповідних перехідників.

Увагу варто приділити конструкції фітинга. Потрібно вирішити, чи буде рознімний елемент або цільний. Це конструкції, що принципово відрізняються. Відмінності між ними особливо впадуть у вічі при необхідності зняти кріплення.

Не варто забувати про матеріал, з якого виготовлений фітинг. Краще не економити й відразу придбати якісні елементи. Такі деталі мають необхідну стійкість до зовнішніх навантажень і здатні прослужити багато років.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний