Сантехніка для дому: як вибрати змішувач?

На сьогодні на ринку сантехніки представлено так багато товарів, що навіть найвибагливіший покупець зможе знайти змішувач, який влаштовує його за всіма параметрами. Однак, всі ми стикаємося зі складнощами при покупці. І часто, не маючи достатньо знань, або не отримавши грамотну консультацію продавця, робимо неправильний вибір. Змішувач є не лише частиною інтер'єру ванної кімнати, а й створює комфорт щоденних водяних процедур. Ми вмиваємося вранці, приймаємо душ, миємо посуд і руки — тому дуже важливо, щоб змішувач був зручний у використанні, надійний, довговічний та гігієнічний.

Розберімося в деталях, які необхідно знати при виборі змішувача. Всі змішувачі різняться за такими параметрами:

  • конструктивне виконання - одноважільний, двохвентильний, термостатичний або безконтактний;
  • матеріал, з якого він виготовлений – латунь, легована сталь, пластик, бронза;
  • призначення - у ванну кімнату, душову кабіну, на кухню;
  • спосіб монтажу - врізний, вбудований, підлоговий.

У цій статті докладніше ми зупинимося на конструктивних особливостях змішувачів, розглянемо їх види, які найчастіше зустрічаються, а також постараємося з'ясувати всі плюси та мінуси тих чи інших моделей.

Одноважільний змішувач

Одноважільний змішувач

Одноважільний змішувач, мабуть, найбільш популярний серед покупців завдяки зручності його використання. Налаштовувати температуру води та потужність напору можна однією рукою - поворотом важеля вправо-вліво, вгору-вниз. Залежно від виконання буває двох видів: з кульовим та з керамічним картриджем.

В основі роботи першого лежить змішування води в запірному клапані, який є порожньою кулею з нержавіючої сталі з трьома отворами. У два з них надходить гаряча та холодна вода, яка змішується у порожнині кулі, перш ніж витекти через третю. Повертаючи важіль крана, ми змінюємо величину вхідних отворів і тим самим налаштовуємо температуру та потужність потоку води. Щоб запобігти можливим опікам, у конструкції змішувача передбачено кільце, яке обмежує кут повороту ручки у бік збільшення подачі гарячої води — найчастіше гумове або полімерне. Недоліком такої конструкції є необхідність періодичної заміни ущільнювальних кілець внаслідок зношування. У дорогих моделях використовуються більш удосконалені та якісні матеріали прокладки, що частково розв'язує проблему.

Запірний клапан керамічного картриджа - це два диски, виконані з металокераміки або з нержавіючої сталі. Вони впритул стикаються один з одним і мають спеціальні отвори, через які до виливу надходить змішана вода. Поворот важеля змішувача регулює усунення дисків, змінюючи величину отворів і, як наслідок, співвідношення гарячої та холодної води. Спеціальне силіконове мастило між верхнім та нижнім дисками дозволяє їм плавно рухатися відносно один одного.

Вибирати змішувач з керамічним картриджем слід тільки в тому випадку, якщо у воді, яка тече в трубах, немає жодних домішок або стоять очисні фільтри. При попаданні між пластинами найдрібніших сторонніх частинок вони деформуються, що призводить до протікання змішувача. Ще одним мінусом є недостатньо плавне регулювання, яке часто не дозволяє досягти потрібної температури води (хоча в продукції ряду відомих виробників цю проблему вирішено).

Двохвентильний змішувач

Двохвентильний змішувач

Двохвентильні змішувачі всім добре відомі. Принцип їх роботи досить простий: запірні елементи знаходяться у вентилях, які регулюють потік окремо гарячої та окремо холодної води, а змішування відбувається безпосередньо у виливі. Змішувачі цього типу бувають двох видів: з еластичною прокладкою та з керамічними дисками.

Принцип роботи змішувачів з еластичною прокладкою у різних виробників різний. У одному випадку, внаслідок обертання вентилів, кран-букс або перекриває прохід для води (при цьому прокладка вкручується в основу), або відкриває шляхом ослаблення притискання прокладки. Через тертя компоненти швидко зношуються та періодично вимагають заміни. У іншому випадку перекривання потоку води відбувається шляхом поступального примикання прокладки до основи кран-букси, що виключає тертя. Деякі виробники до матеріалу прокладки додають силікон, що збільшує термін служби обладнання, правда і ціна від цього зростає. До мінусів цього виду змішувачів можна віднести й недостатню економічність: регулювання температури та напору води, як правило, можливе лише після двох повних обертів вентилів.

Двохвентильні змішувачі з керамічними дисками працюють за тим же принципом, що й одноважільні. Відмінність полягає лише в тому, що поєднання отворів відбувається не внаслідок пересування верхньої рухомої пластини відносно нижньої нерухомої, а шляхом обертання пластини навколо своєї осі. Налаштування температури в цих змішувачах проходить швидше, ніж у двохвентильних з еластичною прокладкою, після повороту на 90-180°. Перевагами також є велика економія води та надійність матеріалів.

Термостатичний змішувач

Термостатичний змішувач

Термостатичні змішувачі не мають великого попиту серед покупців через їх дорожнечу. Існує кілька варіантів виконання термостатів: з регуляторами налаштувань у вигляді вентилів або важелів та сенсорні. У першому випадку один із вентилів або важелів відповідає за температуру, а інший – за тиск. Встановлюється вибраний режим натисканням кнопок збереження установок. У сенсорних змішувачах дані про температуру і потужність тиску води виведені на екран, і користувач дотиком пальців робить налаштування. При наступному включенні змішувач працюватиме вже у заданому режимі.

Ці змішувачі особливо корисні сім'ям з дітьми. Режим безпеки не дозволить, щоб вода була вищою за 38°С, яка б температура не була встановлена. Якщо ж знадобиться дуже гаряча або холодна вода, потрібно змінити режим.

Безконтактний змішувач

Безконтактний змішувач

Безконтактний змішувач найчастіше можна зустріти в магазинах, кінотеатрах, ресторанах та інших громадських місцях. Це найбільш гігієнічний з усіх типів змішувачів: щоб пустити воду, нам не потрібно торкатися важелів чи вентилів – досить просто піднести руки. Інфрачервоний датчик зреагує на рух та дасть команду запірному клапану подати воду. В основному налаштовувати температуру та потужність потоку дозволяє спеціальний важіль або гвинт, вбудований у корпус. У деяких інших моделях можна змінювати налаштування рухами рук вгору-вниз та вправо-вліво.

Сенсорні змішувачі живляться від батареї, мережі або через адаптер. Режим роботи залежить від налаштувань: вода може подаватися кожні 30 секунд і відключатися, а може точно реагувати на підведення рук.

Варто відзначити про ще таку деталь у конструкції змішувачів, як аератор - це пристрій, який встановлюється на кінчику виливу, насичує воду киснем і робить її м'якшою. Він не завжди входить у комплект крана, але коштує недорого, його можна купити окремо. Аератор складається з корпусу, гумової прокладки та очисної системи. Корпус може бути пластиковим, з пресованого металу або латуні - останній матеріал є найбільш довговічним і надійним. Ця невелика деталь дуже проста в обслуговуванні, але може суттєво покращити якість води. Перевагами використання додаткової насадки на вилив є зменшення витрати води внаслідок змішування її з повітрям, зменшення шуму при роботі змішувача, очищення води від великих частинок, а також зменшення її розбризкування шляхом регулювання напрямку потоку.

Перш ніж зробити остаточний вибір, подумайте наскільки просто доглядатиме обраний змішувач.

Підсумовуючи, можна дійти невтішного висновку, що у кожного типу змішувачів є свої переваги:

  • для одноважільних - це зручність регулювання температури та потужності напору однією рукою, економія часу та води при налаштуванні комфортного потоку;
  • для двохвентильних - низька ціна та простота конструкції;
  • для термостатичних – можливість збереження налаштування, що забезпечує економію води, крім того, їх дизайн відповідає інтер'єру сучасних ванних кімнат;
  • для безконтактних – економічність витрати води та зручність використання.

Сподіваємося, що цей огляд відповів на деякі питання, які стають перед нами при купівлі змішувача та допоможе зробити правильний вибір.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний