Як вибрати водонагрівач для приватного будинку чи квартири

Запорука комфорту у квартирі чи приватному будинку – це постійна наявність гарячої води. Комунальні служби не завжди можуть задовольнити цю потребу. Підігрівати воду на плиті та митись у тазику не зовсім зручно. Найкращий спосіб – це покупка якісного водонагрівача. На ринку представлені десятки варіантів із відмінним функціоналом та високою якістю. Але перед покупкою потрібно вивчити особливості різних моделей, оцінити їх переваги та недоліки, вибрати надійного виробника – в цій статті ми й розберемося, як вибрати водонагрівач для приватного будинку чи квартири.

Види водонагрівачів

Конструктивно водонагрівачі діляться три різновиди:

Проточні водонагрівачі

Вони славляться швидкістю нагріву. Не треба довго чекати, доки підігріється вода. Достатньо кількох секунд, щоб вода дійшла від теплообмінника до крана. Але такі водонагрівачі потребують великих витрат електроенергії. При нагріванні за допомогою ТЕНа, потрібна посилена проводка - звичайна мережа іноді не витримує напруги. В розетку дозволяється вмикати лише малопотужні моделі. Вони встановлюються на один кран на кухні чи душі. Головна перевага - проточні варіанти водонагрівальних пристроїв досить бюджетні.

Накопичувальні водонагрівачі

Такі водонагрівачі більші за габаритами, ніж проточні, оскільки вони оснащені баком для підігріву та зберігання води. Коли кран відкривається, холодна вода з водопровідної мережі потрапляє в нижню частину бака та витісняє гарячу воду через патрубок у верхній частині накопичувача. Через різницю щільності, інтенсивного перемішування між накопиченою гарячою і холодною водою, що надходить у водонагрівач з труби, не відбувається. При охолодженні пристрій знову вмикається. Об'єм бака варіюється в межах 10-200 літрів. Устаткування кріплять на стіні або встановлюють на підлогу - це залежить від розміру. Накопичувальні водонагрівачі - найекономніший вид нагріву води.

Комбіновані водонагрівачі

У цих водонагрівачів передбачені теплообмінники високої потужності та бак на 30-100 літрів. Майже всі пристрої мають перемикачі режиму. Коли гаряча вода потрібна негайно, включають функцію проточного підігріву. Для квартири зазвичай не підходить громіздка конструкція типу двохсотлітрового бойлера, тому комбіновані водонагрівачі стануть оптимальним рішенням. Деякі пристрої мають змішувачі для відбору води. Вони відмінно підійдуть як водонагрівач на дачу.

Як вибрати бойлер за потужністю

Від потужності обладнання залежить швидкість прогріву води:

  • При митті посуду, рук, ранкових процедур - вистачить потужності 3-5 кВт (до 3 л гарячої води за хвилину).
  • Для прийняття душу – 8-9 кВт (до 6 л води за хвилину).
  • Для миття тарілок та паралельного прийняття душу, набирання ванни – 10-24 кВт (витрата води 10-15 л на хвилину).

Водонагрівачі потужністю до 9 кВт можна підключати до мережі 220 Вт, але потрібно заздалегідь перевірити, в якому стані проводка. Моделі з вищою потужністю передбачають використання трифазної мережі. Накопичувальні пристрої потребують меншої потужності ніж проточні. Підвищена витрата електрики завжди компенсується обсягом бака. Оптимальна потужність для проточно-накопичувальних видів становить 6-8 кВт, місткість – 50 літрів. Вони мають високу швидкість нагрівання води.

Як вибрати бойлер за типом водонагрівача

Вода в бойлерах нагрівається за допомогою ТЕНів. Рідше використовують спіральні нагрівальні пристрої. Вони потужніші, але їх складно ремонтувати.

ТЕНи бувають таких видів:

  • Мокрий - це мідний нагрівальний елемент, занурений у воду, що працює по типу кип'ятильника.
  • Сухий – захищений спеціальною коробкою, не взаємодіє з водою, накип не утворюється, тепловіддача набагато вища.

Перший варіант більш бюджетний. Другий – обійдеться вдвічі дорожче.

Як вибрати водонагрівач для приватного будинку чи квартири

Як вибрати бойлер за видом бака

Конструкція бака у водонагрівачі - це важливий момент, на який потрібно звернути увагу при покупці.

Антикорозійне покриття

Антикорозійний прошарок роблять із матеріалів, стійких до негативного впливу зовнішніх факторів. Це може бути титанове покриття, нержавіюча сталь, емаль та інші.

Різновид покриття впливає на вартість водонагрівального пристрою. Попит мають моделі з емальованим покриттям та бойлери з нержавіючої сталі. Виробники дають на них гарантію 7-10 років. Гарантія ж на скло-порцелянові бойлери складає не більше 1 року. При температурних перепадах вище 60 градусів в таких бойлерах можливе утворення мікротріщин на стінках.

Найкращим вибором стануть пристрої з титановою оболонкою, але вони коштують дорого. Но такі бойлери прослужать довго. Деякі користувачі виявляють присмак сталі у нагрітій воді, хоча тести цей факт не доводять. Ступінь захищеності таких бойлерів збільшує магнієвий анод, але його потрібно замінювати хоча б раз на рік.

Теплоізоляція

Теплоізоляційний шар дуже важливий для водонагрівального пристрою. Його товщина має бути мінімум 35 мм. Тоді вода в баку довго залишатиметься гарячою, що дозволить заощаджувати на оплаті електроенергії. Спінений поліуретан за якістю значно перевершує поролон, тому це оптимальний варіант.

Форма бака

На ринку представлено три типи корпусу водонагрівальних пристроїв. Їх монтують вертикально чи горизонтально:

  • Циліндр. Це стандартний вигляд. Дешевий через недороге виробництво. Але у тісному приміщенні, коли бойлер встановлений у вузькому отворі, потрібно бути обережним, щоб не вдаритись об нього.
  • Еліпс. Це менш громіздка версія циліндричних аналогів. У них плескатий корпус, через що модель стає трохи вищою. Пристрій легко поміститься у заздалегідь передбачене місце у стіні.
  • Плоский / прямокутний. Це найпопулярніша модель із мінімальною товщиною виробу. Коли приміщення невелике, це оптимальний варіант. Такий бойлер не займе багато місця.

Також слід відштовхуватися від особливостей приміщення та особистих смаків при встановленні водонагрівача.

Об'єм бака водонагрівача

Це один із найважливіших параметрів. Все залежить від звичок користувачів, особливостей використання гарячої води, але для зразка приведемо такі цифри:

  • для сім'ї з 2-х людей вистачить бака 50 л;
  • для 3-4 осіб – щонайменше 80 л;
  • для заміського будинку – 100-300 л;
  • бойлери на дачу – 50-80 л.

Щоб скупатись, одній людині потрібно 40-50 літрів. Але варто враховувати, що гаряча та холодна водопровідна вода у баку змішуються, від чого вода в крані стає прохолоднішою.

Як вибрати водонагрівач для приватного будинку чи квартири

Опції бойлера

Кожному виробнику важливо, щоб його бойлери краще продавалися, ніж у конкурентів, тому у багатьох моделей з'являються додаткові функції.

Важливо, щоб водонагрівач був оснащений такими опціями:

  • автоматичний контроль температури води;
  • вбудований термометр;
  • захист від перегріву;
  • електродатчик нагрівання;
  • гідравлічний датчик увімкнення підігріву.

До другорядних відносять:

  • Пульт дистанційного керування – його використовують рідко або не застосовують взагалі.
  • Захист від замерзання – це важливо для моделей, які знаходяться у неопалюваних приміщеннях, але простіше перед зимою злити з системи воду, якщо в будинку ніхто не живе.
  • Таймер – потрібний тим, хто живе за графіком.

Нема сенсу переплачувати за опції, які не будуть використані в реальності.

Поради щодо вибору водонагрівача

Вибрати обладнання для дому чи дачі нескладно. Нюанс полягає в тому, що вибір обмежується такими параметрами, як спосіб подачі води, тиск води в трубах і можливості електромережі. Бойлер може не підійти через надто високу потужність або потрібно провести трудомісткі підготовчі роботи.

Більшість покупців роблять вибір на користь звичайного накопичувального водонагрівача потрібного обсягу та потужності. Проточні моделі менш популярні через підвищене навантаження на електричну мережу. Коли встановлення бойлера планується на стадії ремонту, проточні моделі підійдуть як тимчасове рішення, оскільки можна буде відразу отримувати гарячу воду.

Неправильний вибір водонагрівальної установки стане причиною дрібних та великих проблем, наприклад, призведе до серйозного протікання. Щоб не ризикувати, не варто заощаджувати - краще купити якісну модель відомого виробника із багаторічною гарантією.



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний