На що здатні побутові спліт-системи?

Говорячи про побутові кондиціонери, багато хто відразу згадує про прохолоду, яку ці пристрої здатні дарувати. Але насправді функціонал даної побутової техніки значно ширший. Завданням кондиціонера є підтримка оптимальних кліматичних умов у кімнаті, де його встановлено. Пристрій може не тільки охолоджувати повітря, але й прогрівати його, очищати, іонізувати та осушувати. Про те, як саме кондиціонер справляється з цими функціями, і для яких випадків оптимальний кожен з можливих режимів, ми й поговоримо у цій статті.

Охолодження

У цьому режимі принцип роботи кліматичної техніки ґрунтується на фізичних особливостях переходу речовин з одного агрегатного стану в інший, а саме на здатності тіла перетворюватися з рідини на газ із поглинанням тепла. Щоб зрозуміти як це працює на практиці, розглянемо схему циркуляції холодоагенту в замкнутому герметичному контурі кондиціонера.

  1. Холодоагент (фреон) у рідкому стані надходить у випарник, який розташований у внутрішньому блоці, тобто у приміщенні.
  2. Через те, що діаметр трубки, якою фреон рухається всередині випарника, досить широкий, речовина з рідкого стану переходить у газоподібний, тобто випаровується.
  3. У процесі перетворення фреону на газ, тепло з навколишнього середовища поглинається. Контур радіатора, де циркулює холодоагент, стає холоднішим.
  4. Вентилятор внутрішнього блоку обдуває трубки з газоподібним фреоном і прохолодне повітря надходить у приміщення.
  5. Компресор стискає газоподібний фреон до 25 атмосфер. Через це холодоагент нагрівається. У такому вигляді він відправляється в конденсатор, куди від зовнішнього вентилятора надходить повітря з вулиці. Вентилятор і остуджує вже стислий і розігрітий компресором фреон. Той перетворюється на рідкий стан, тобто конденсується.
  6. З зовнішнього блоку на вулицю повертається гаряче повітря, що забрало тепло у фреону, а вже рідкий фреон відправляється через дросель у внутрішній блок. Тут він ще продовжує бути теплішим за атмосферне повітря. Однак проходячи через дросель, рідкий фреон випаровується, тобто перетворюється на газ, що пов'язано з різким падінням тиску в цій ділянці контуру. У такому вигляді речовина знову забирає тепло з повітря, що оточує випарник.
Принцип роботи спліт-системи

Як ви вже могли здогадатися, рух фреону у системі є циклічним. Він здійснюється доти, доки повітря в приміщенні не буде охолоджено в межах заданої користувачем температури.

Обігрів

У цьому режимі задіяні ті самі процеси, як і при охолодженні, але вони починають протікати навпаки. Теплообмінники змінюються ролями, і внутрішній блок починає працювати як конденсатор, а зовнішній як випарник.

У режимі обігріву кондиціонер функціонує як теплова помпа із високим ККД. Усі витрати електроенергії йдуть лише для забезпечення роботи компресора і навісної електроніки. Щоправда, є один нюанс. Працювати в режимі обігріву більшість кондиціонерів можуть лише в дуже обмежених границях температури за вікном. Як правило виробник вказує в документації, до якої позначки стовпчика вуличного термометра можна включати спліт-систему в режимі обігріву.

У більшості випадків побутовий кондиціонер не може стати заміною повноцінного опалення, але він здатний підтримувати комфортний мікроклімат у міжсезоння, коли погода вже вогка, а батареї у квартирі ще холодні.

Осушення

Принцип роботи цього режиму схожий на функцію охолодження, але при його активації кондиціонер знижує швидкість обертів вентилятора у внутрішньому блоці. Саме це і допомагає позбавлятися зайвої вологи, не переохолоджуючи при цьому квартиру.

Коли тепле повітря з кімнати потрапляє на крижаний радіатор, яким рухається газоподібний фреон, на поверхні утворюється конденсат - сконцентрована волога, що випала в осад з повітря. Чим більша різниця температур і чим вищий атмосферний тиск, тим вираженішим виходить ефект. Конденсат виводиться з внутрішнього блоку на вулицю по спеціальній трубці. Повітря стає сухішим, але й холоднішим, оскільки воно остигає при контакті з радіатором у випарнику, а вентилятор направляє його всередину приміщення. Якщо ж його лопаті починають крутитися із меншою швидкістю, то ефект осушення зберігається, а холод не встигає проникати до кімнати.

Включати кондиціонер у режимі осушення може бути корисним, якщо ви відчуваєте що в приміщенні занадто сиро. Однак не варто цим захоплюватись. Надмірно сухе повітря призводить до почуття дискомфорту на шкірі, змушує пересихати слизові оболонки, від чого захисні функції організму знижуються.

Провітрювання та фільтрація

Побутові спліт-системи можуть працювати в режимі вентилятора, що також допомагає підтримувати комфортну температуру в приміщенні. Повітря в кімнатах розподіляється залежно від температури: тепле підіймається вгору, а холодне опускається вниз. Якщо при цьому ввімкнути кондиціонер у режимі вентилятора та коректно відрегулювати напрямок потоку, можна рівномірно розподілити повітряні маси по всьому приміщенню, виключивши непотрібні перепади.

До речі, проганяючи повітря через внутрішній блок, спліт-система може його очищати та навіть іонізувати. Для цього виробники передбачають у конструкції різні фільтри. Вони позбавляють повітря від пилу, вовни свійських тварин, алергенів та неприємних запахів. Деякі моделі навіть здатні знезаражувати повітряну масу, опромінюючи потік ультрафіолетом.

Слід пам'ятати, що переважна більшість спліт-систем не мають функції підмішування свіжого повітря і не можуть бути заміною вентиляції або регулярним провітрюванням.

Нічний режим

Така функція дозволяє комфортно відпочивати, навіть коли вночі температуру за вікном не можна назвати прохолодною. Вмикаючи цей режим на кондиціонері, користувачу залишається задати час відходу до сну та час пробудження. Спліт-система сама підлаштується під цей годинник.

Кондиціонер працюватиме вночі, зберігаючи комфортну для сну прохолодну температуру, а оберти вентилятора будуть знижені, щоб захистити від протягів та зайвого шуму. Зранку, незадовго до встановленого часу, спліт-система зробить повітря в кімнаті трохи тепліше, забезпечивши тим самим легке пробудження.

На що здатні побутові спліт-системи?

Що ще потрібно знати для успішного вибору кондиціонера

Як ми бачимо, сучасні спліт-системи - це дуже корисні багатофункціональні пристрої. Однак, щоб встановлення даної кліматичної техніки допомогло створити сприятливий мікроклімат у квартирі чи заміському будинку, а не стати джерелом додаткових незручностей, при виборі кондиціонера обов'язково слід враховувати такі фактори:

  • площу приміщення, яка обслуговується кондиціонером;
  • кліматичні особливості регіону;
  • інтенсивність експлуатації.

Це допоможе визначитися з оптимальною потужністю спліт-системи, її функціональними можливостями, вимогами до рівня енергоефективності, наявності конкретних фільтрів та ступеня шуму. А розібратися із цими тонкощами вам завжди допоможуть фахівці компанії «Ремонт оселі».



Пошук

Наші телефони

Графік роботи

  • Пон. - П'ят.
  • Субота
  • Неділя
  • 09.00 - 19.00
  • 09.00 - 15.00
  • вихідний